StoryEditor

Wolfowitz navrhuje zmeny vo vedení Svetovej banky

19.04.2007, 19:19
Autor:
TASRTASR
Prezident SB v úsilí zostať na čele banky ponúka zmeny vo vedení inštitúcie, informoval agentúru AP dobre informovaný zdroj.

Prezident Svetovej banky (SB) Paul Wolfowitz ponúka zmeny vo vedení inštitúcie v úsilí zostať na jej čele. Informovala o tom AP s odvolaním sa na dobre informovaný zdroj.
V stredu sa Wolfowitz stretol na porade s viceprezidentmi banky, na ktorej čelil výzvam, aby rezignoval na funkciu. Škandál s rýchlym profesijným a mzdovým postupom jeho milenky Shahy Rizovej, ktorý vypukol tesne pred jarným zasadaním SB a Medzinárodného menového fondu, nie je ešte ukončený.
Rizová odišla zo SB na americké ministerstvo zahraničných vecí a jej ročný plat dosahuje 193 590 USD, v prepočte 4,771 milióna SKK. Jej príjem bol ešte asi o 7 000 USD vyšší než americkej ministerky zahraničných vecí Condolizzy Ricovej. Tá ho však zdaňuje, kým Rizová nie. Rizová mala v SB ročný príjem 133 000 USD. Na ministerstve pracuje v Nadácii budúcnosti. Je to medzinárodná organizácia, ktorá je čiastočne financovaná ministerstvom.
Rada riaditeľov SB, ktorá je 24-členná, sa má dnes zísť za zatvorenými dverami a rokovať o celej záležitosti. Nie je však jasné, či má prostriedky na to, aby prinútila prezidenta na abdikáciu.
Wolfowitz okrem iného navrhuje, že v ďalšom období bude viesť banku miernejším štýlom a na stretnutí s viceprezidentmi všeobecne uvažoval o potrebe zmien v jej činnosti banky.
Najväčším akcionárom SB sú USA. Biely dom aj naďalej podporuje Wolfowitza vo funkcii.
Informovala o tom AP.
(1 USD = 24,644 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 11:22