StoryEditor

Dynamický rast úverov domácnostiam nesie viaceré riziká

06.02.2006, 13:07
Autor:
TASRTASR

Optimistické hodnotenie ekonomickej situácie domácnosťami v SR merané indikátorom spotrebiteľskej dôvery dosahovalo v 1. polroku minulého roka dlhodobé maximá, čo sa prejavilo aj v pokračujúcom zadlžovaní sa domácností.
Ako ďalej vyplýva zo Správy o finančnej stabilite za 1. polrok 2005, ktorú zverejnila Národná banka Slovenska (NBS), úvery domácnostiam v júni 2005 dosiahli úroveň 10 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Tento vývoj bol podmienený aj znížením úrokových sadzieb a obchodnou politikou bánk," konštatuje NBS.
Dynamický rast úverov domácnostiam podľa centrálnej banky v sebe nesie viaceré potenciálne riziká. Vysoký 80-% podiel úverov s pohyblivou sadzbou resp. s jej fixáciou do jedného roka na celkových poskytnutých úveroch znamená, že zmena úrokových sadzieb má významný vplyv na výšku úverových splátok domácností. Podiel úverových splátok na disponibilnom príjme domácností sústavne rastie. Prípadné zvyšovanie sadzieb by preto mohlo spôsobovať niektorým domácnostiam problémy so splácaním. Tento problém je zatiaľ menej významný v prípade hypotekárnych úverov, keďže tie sú poskytované vyšším príjmovým skupinám a úvery sú navyše kolateralizované. Splátky spotrebiteľských úverov s kratšími lehotami splatnosti sú menej citlivé na zmeny úrokových sadzieb, ale tieto úvery sú rizikovejšie z hľadiska zabezpečenia.
Spotrebiteľské úvery treba podľa NBS sledovať nielen z hľadiska bánk, ale aj z hľadiska spotrebiteľov. "Tieto úvery vo významnej miere poskytujú aj nebankové subjekty, ktoré jednostranne zvýrazňujú len určité "výhody" svojich produktov, pričom informácie o celkových nákladoch spojených s čerpaním úveru sú často neprehľadné a neúplné," upozorňuje NBS. K zmierneniu tohto problému by mala prispieť novela zákona o spotrebiteľských úveroch, ktorá zlepší informovanosť domácností o celkových nákladoch spotrebiteľských úverov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 09:12