StoryEditor

V SR je šesť pobočiek zahraničných bánk, päť vykonáva činnosť

18.01.2006, 07:42

V súčasnosti pôsobí na slovenskom trhu šesť pobočiek zahraničných bánk. Najmladšou pobočkou, ktorá však ešte oficiálne nezačala svoju činnosť, je pobočka pražskej J&T Banky. V Obchodnom registri SR je zapísaná od konca novembra minulého roka a v súčasnosti je ešte v testovacej fáze. Ako uviedli jej predstavitelia, začiatok činnosti a oficiálne otvorenie pobočky banka predpokladá v prvom štvrťroku tohto roka. J&T Banka sa chce sústrediť na poskytovanie služieb privátneho a investičného bankovníctva a s budovaním siete pobočiek ako klasické retailové banky nepočíta. Portugalské zastúpenie Banco Mais vykonáva svoju činnosť od septembra a plánuje sa zamerať na individuálnu klientelu, podnikateľov a malé firmy.
Hlavnou aktivitou portugalskej banky je poskytovanie spotrebných pôžičiek a financovanie ojazdených áut. Slovenský bankový sektor je podľa vyjadrení predstaviteľov banky stabilný a aj napriek silnej konkurencii vedia ako uspokojiť požiadavky klientov. Pobočka zahraničnej banky Banco Mais má na Slovensku zatiaľ jednu pobočku, a to v Bratislave. "V závislosti od rastu obchodov môžeme uvažovať aj nad rozširovaním pobočkovej siete do iných miest v SR. Chceme byť blízko našich klientov a ponúknuť im promptné služby v rôznych regiónoch Slovenska," informovali predstavitelia portugalskej banky. Banco Mais je medzinárodná banka, ktorá sa sústreďuje na stredoeurópsky región. Portugalská banka, ktorá má sídlo v Lisabone, pôsobí okrem Slovenska aj v Maďarsku a v Španielsku. V tomto roku plánuje otvoriť zastúpenie v Poľsku.
HSBC Bank začala svoju činnosť v SR v polovici minulého roka. V súčasnosti sa orientuje na firemnú klientelu, avšak v najbližších rokoch sa chce zamerať aj na poskytovanie retailových služieb. Zvyšnými troma zahraničnými pobočkami sú Commerzbank, ING Bank a ČSOB. Belgická skupina KBC, ktorá vlastní pražskú ČSOB, uvažuje o osamostatnení banky na Slovensku a o oddelení slovenských aktivít od aktivít v ČR. Stratégiu skupina KBC predstavila v decembri, avšak ide o dlhodobú víziu. Prvé zmeny sa plánujú od mája tohto roka, osamostatnenie slovenskej časti ČSOB nie je vymedzené a príde až neskôr. Hneď ako sa stane skutočnosťou, bude pre Slovenskú republiku vymenovaný samostatný výkonný riaditeľ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. október 2024 22:12