StoryEditor

Špidla: Slovensko má šancu zvýšiť podiel aktívnej účasti na pracovnom trhu

03.02.2006, 18:39
Autor:
TASRTASR

Slovensko má šancu zvýšiť podiel aktívnej účasti na pracovnom trhu a splniť lisabonské kritériá v tejto oblasti. Uviedol to dnes na spoločnej tlačovej besede s ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ivetou Radičovou člen európskej komisie pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a rovnaké príležitosti Vladimír Špidla.
"Slovensko má dobrý ekonomický rast, je členskou krajinou EÚ, ktorej koncepciou je regionálna a sociálna kohézia, čiže vyrovnávanie rozdielov, ktoré medzi krajinami existujú. Z tohto hľadiska krajina vykazuje dynamiku a vôľu dosiahnuť ciele Lisabonskej stratégie," doplnil Špidla. Pripomenul, že na tento účel slúžia európske štrukturálne a kohézne fondy. "Suma, ktorú Slovensko dostane, nie je okrajová. Okrajovou by sa stala, keby sa fondy využívali neefektívne. V našich diskusiách som videl, že je vôľa a invencia na to, aby sa zdroje využívali efektívne," uviedol v súvislosti s rokovaním s ministerkou práce.
Eurokomisár sa počas návštevy zaoberal aj starnutím populácie. Podčiarkol, že demografický problém sa netýka len Európy, ale väčšiny krajín. Na jeho riešenie podľa neho neexistuje žiadne jednoduché opatrenie, avšak medzi dôležité faktory v tejto oblasti patrí rovnováha medzi súkromným a pracovným životom a rovnosť príležitostí. Potrebné je zvýšiť dĺžku aktívneho pracovného života a vytvoriť lepšie podmienky pre zvýšenie pôrodnosti. Sociálne systémy majú zároveň pôsobiť tak, aby deti nepredstavovali pre rodičov sociálne riziko. Podľa Radičovej finančné príspevky by však nemali byť nastavené tak, aby deti boli zdrojom príjmov. "Preto máme všetky príspevky určené tak, aby boli viazané s aktivizáciou a prácou," doplnila ministerka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 08:23