StoryEditor

České firmy patria vďaka stratégii medzi lídrov v strednej a východnej Európe

29.05.2006, 13:22
Autor:
TASRTASR
České spoločnosti ČEZ a Zentiva patria podľa posledného vydania prestížneho časopisu pre investorov Euromoney medzi najpresvedčivejších firemných "stratégov" v strednej a východnej Európe.

České spoločnosti ČEZ a Zentiva patria podľa posledného vydania prestížneho časopisu pre investorov Euromoney medzi najpresvedčivejších firemných "stratégov" v strednej a východnej Európe. Ešte nikdy neboli české firmy na rebríčku Euromoney tak vysoko.
Lepšie riadenie spoločností obchodovaných na burze priniesol firmám podľa Euromoney hlavne prístup cudzieho kapitálu. Zlepšili sa však aj niektoré pološtátne firmy, ako už spomínaný ČEZ či poľský petrochemický gigant PKN Orlen.
Úspech ČEZ je predovšetkým daný jeho expanzívnou náladou. Nakupuje podniky v Rumunsku a Bulharsku, chystá sa aj do Ruska. Cena jeho akcií vzrástla za ostatný rok o 80 %. To je najviac zo všetkých sledovaných firiem v strednej a východnej Európe. Podľa expertov tak pripomína inú úspešnú štátnu spoločnosť, švédsku firmu V&S vyrábajúcu vodku Absolut.
"ČEZ sa veľmi zlepšil, aj pokiaľ ide o informovanie investorov a vydávanie svojich výsledkov. Je o neho záujem. Teraz ho sleduje 17 medzinárodných analytikov, predtým to boli tak dvaja, traja," hovorí Tibor Bokor zo spoločnosti Wood & Co.
Na východ expanduje aj ďalšia z českých firiem, ktorá prenikla na vrchol rebríčka, a to výrobca liekov Zentiva. Vlani kúpil rumunský Sicomed, podniká v Rusku a teraz plánuje útok na bulharský trh.
V poradí najlepších malých firiem obsadila 4. miesto realitná spoločnosť Orco. Tá má síce sídlo v Luxembursku, ale je kótovaná na pražskej burze.
Český Telecom bol vyhlásený za spoločnosť s najprehľadnejším účtovníctvom v celom regióne. Spolu s ČEZ ho Euromoney ocenil aj za kvalitu jeho internetových stránok.
Na rebríčku sú tento rok výrazne zastúpené banky a spoločnosti obchodujúce s ropou a plynom. Sú medzi nimi aj Erste bank, vlastník Českej spořitelny, a Unipetrol. "V týchto odboroch je v strednej a východnej Európe príležitosť na expanziu a extra zisku," upozorňuje analytik ČSOB Petr Dufek. "Na rozdiel od západnej Európy sa v strednej Európe dajú nie iba kupovať staré firmy, ale aj budovať napríklad benzínové pumpy či ponúkať ďalšie spotrebiteľské úvery a nové druhy hypoték," tvrdí Dufek.
Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 14:35