StoryEditor

Penta súperí o kopřivnickú Tatru s ruským Kamazom

11.04.2006, 12:05
Autor:
TASRTASR
Finančný holding Penta patrí medzi vážnych záujemcov o kúpu 80 % akcií kopřivnickej automobilky Tatra. Podľa informácií Moravskosliezskeho denníka sa spolu s Pentou o automobilku uchádza aj ruská firma Kamaz.

Finančný holding Penta patrí medzi vážnych záujemcov o kúpu 80 % akcií kopřivnickej automobilky Tatra. Ako českému denníku Hospodářské noviny potvrdila hovorkyňa Penty Investments Jana Studničková, skupina už urobila hĺbkovú kontrolu a dokončuje finančnú ponuku.
Podľa informácií Moravskosliezskeho denníka sa spolu s Pentou o automobilku uchádza aj ruská firma Kamaz.
Ponuky na odkúpenie by mala byť podané do stredy. "Hĺbkovú kontrolu podniku sme už ukončili. Chceme podať cenovú ponuku, bližšie popísať naše plány s týmto podnikom však zatiaľ nie je možné," povedala Studničková. Podľa nej si už Penta situáciu v automobilke podrobne zmapovala. Tatra ani vedenie Terexu nechcú prípadný predaj majoritného balíka akcií komentovať.
Majiteľom viac ako 80-% podielu Tatry Kopřivnice je spoločnosť Terex Corporation. Vyše 11 % akcií patrí firme Vectra Limited a približne 8 % akcií vlastnia drobní akcionári.
O predaji majoritného podielu Tatry sa začalo špekulovať po tohtoročnej novelizácii zákona o obchodovaní s vojenským materiálom. Podľa neho musia ľudia v štatutárnych orgánoch zbrojoviek prejsť bezpečnostnou previerkou. Niektorí odborníci tvrdili, že o previerku nemôžu požiadať cudzinci, ale český premiér Jiří Paroubek to nedávno poprel. Terex zveril riadenie firmy českým manažérom, ponechal si však svojich zástupcov v dozornej rade.
Tatra o prípadnom predaji akcií nechce hovoriť. So svojimi otázkami neuspel ani odborový predák v Tatre. "Vieme však, že predaj akcií chystajú. Fabrikou prechádzajú rusky, anglicky, česky aj slovensky hovoriaci záujemcovia. Zrejme niekto z okruhu týchto ľudí akcie od Terexu kúpi," povedal Moravskosliezskemu denníku Pavel Baroň.
Kopřivnická automobilka Tatra vlani predala 1 053 kompletných vozidiel, o 10 % viac ako v roku 204. S rastom produkcie počíta spoločnosť aj tento rok. Nedávno vláda rozhodla, že armáda nakúpi od firmy v budúcich rokoch asi 1 000 nákladných vozidiel za okolo 5 miliárd Kč, čo je v prepočte asi 6,55 miliardy Sk. Kopřivnická Tatra však dodáva nákladné vozidlá do krajín po celom svete. Veľkými odberateľmi sú napríklad firmy v Rusku, krajinách bývalého Sovietskeho zväzu a Indie. V Európe je to Maďarsko a Slovensko. Predovšetkým vývoz na Slovensko v ostatnom roku prudko stúpa. V uplynulom roku tam firma dodala takmer 200 nákladných vozidiel, čo je asi 100-% rast.
Kopřivnická Tatra tiež nedávno uspela v tendri na dodávku nákladných vozidiel pre ruskú naftársku spoločnosť Surgutneftegaz. Súčasný export automobilky, ktorá má viac ako 150-ročnú tradíciu, sa pohybuje okolo 80 %.
(1 CZK = 1,310 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 06:54