StoryEditor

Podľa HPI v rozpočte nie sú peniaze na vyššie platby

07.12.2006, 10:10
Autor:
SITASITA

Health Policy Institute (HPI) považuje vyhlásenie ministra financií Jána Počiatka o zvýšených platbách štátu za zavádzajúce a nezodpovedné. Počiatek po schválení zvýšených platieb štátu za svojich poistencov na prvé štyri mesiace roku 2007 uviedol, že ak by sa vláda rozhodla platiť viac za svojich poistencov aj po apríli, peniaze by išli z rezerv, ktoré v rozpočte sú. "Podľa prepočtov HPI rezerva štátneho rozpočtu nedosahuje viac ako 1 mld. Sk, pričom pokračovanie v platbách vo výške 5 % z priemernej mzdy aj po apríli 2007 predstavuje nároky na rozpočet v objeme vyššom ako 4 mld. Sk," uvádza sa v stanovisku HPI. Inštitút preto vyzýva ministra financií, aby vyslovil jednoznačné stanovisko k výške a harmonogramu platieb za poistencov štátu na budúci rok.
Platby štátu za svojich poistencov na zdravotné poistenie sa na budúci rok zvýši zo súčasných 4 % na 5 % priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Rozhodli o tom v stredu poslanci NR SR, keď schválili vládny návrh novely zákona o zdravotnom poistení. Štát však bude platiť viac iba prvé štyri mesiace roku 2007. Schválené zvýšenie prinesie na budúci rok do zdravotníctva 2,1 mld. Sk viac. Zvýšenie objemu financií v zdravotníctve má podľa vlády smerovať na zvýšenie miezd zdravotníckych pracovníkov. Po štyroch mesiacoch budúceho roku má minister zdravotníctva nájsť finančné rezervy, ktoré by sa použili po uplynutí štvormesačného obdobia vyšších platieb.
HPI je občianske združenie presadzujúce fungovanie zdravotných systémov, ktoré podporujú zodpovednosť pacienta, poskytovateľa a nákupcov zdravotnej starostlivosti. Podporuje v zdravotníctve trhové mechanizmy tam, kde sú efektívnejšie ako štátna intervencia a presadzuje solidaritu s presne vymedzenými hranicami. Zakladateľmi HPI sú bývalí spolupracovníci exministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, ktorí sa podieľali na jeho reforme zdravotníctva v SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 11:19