StoryEditor

Oracle kúpi spoločnosť Hyperion Solutions za 3,3 miliardy USD

01.03.2007, 18:02
Autor:
TASRTASR

Výrobca podnikového softvéru Oracle kúpi spoločnosť Hyperion Solutions za 3,3 miliardy USD, čo je v prepočte asi 86 miliárd SKK. Oracle tak pokračuje v sérii akvizícií, ktorá má koncernu pomôcť predbehnúť svojho hlavného rivala SAP.
Transakcia, ktorá bola oznámená dnes, dá Oracle kontrolu nad technológiou spoločnosti Hyperion, ktorá firmám pomáha sledovať ich výkonnosť. Mnoho zo zákazníkov konkurenčnej spoločnosti SAP používa tieto nástroje.
Oracle zaplatí za akciu Hyperionu 52 USD. Cena je o 21 % vyššia oproti stredajšej zatváracej cene akcie, ktorá sa počas vlaňajšieho roka predávala od 26,65 USD po 45,18 USD.
Akvizícia pokračuje v agresívnej expanzívnej stratégii Oracle, ktorú naštartoval generálny riaditeľ Larry Ellison. Jej zámerom je vylepšiť pozíciu koncernu na trhu podnikových aplikácií. Oracle je dominantným dodávateľom databázového softvéru, ale rast tohto segmentu trhu sa v ostatných rokoch spomalil. Tento fakt prinútil Ellisona začať rozširovať rozsah ponuky Oracle v rámci trhu s podnikovým softvérom.
Už dlho je jednotkou na trhu podnikových aplikácií nemecký koncern SAP. Oracle ho však začal dobiehať vďaka akvizíciám, na ktoré od začiatku roka 2005 minul viac ako 20 miliárd USD.
Informovala o tom agentúra AP.
(1 USD = 26,073 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 06:38