StoryEditor

Wolfowitz a Barroso varovali pred stroskotaním rokovaní WTO

15.11.2005, 08:53
Autor:
TASRTASR

Prezident Svetovej banky (SB) Paul Wolfowitz a predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso varovali pred stroskotaním decembrového ministerského summitu Svetovej obchodnej organizácie (WTO) v Hongkongu.
"Existuje hrozba krachu, ak sa ostatní neprispôsobia," povedal Barroso v Bruseli k dohskému kolu rokovaní o liberalizácii svetového obchodu.
EÚ dala vážnu ponuku napríklad na redukciu subvencií pre export poľnohospodárskych plodín. Tá je však podmienená tým, že sa USA a ďalšie krajiny zaviažu urobiť obdobné ústupky.
"Každá strana musí urobiť ústupky. A nedostaneme sa ďalej, ak si len budeme navzájom pripisovať vinu," povedal Wolfowitz po viac ako dvojhodinovom rokovaní s Barrosom a ďalšími komisármi EÚ. "Ústupky musia urobiť aj rozvojové krajiny". Svetová banka síce nie je priamym partnerom v rokovaniach: "Avšak poldruha miliardy ľudí, ktorí musia vyjsť s menej ako jedným dolárom na deň, sa mimoriadne dotkne dohské kolo rokovaní."
"Máme veľmi komplexnú situáciu," povedal Barroso k snahe o liberalizáciu svetového obchodu, ktorá má dať krajinám tretieho sveta nový rozvojový impulz. Podľa jeho vyjadrenia nejde len o agrárnu politiku EÚ, ale aj o priemysel a služby.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 10:23