StoryEditor

Ústrednou myšlienkou Svetového dňa duševného vlastníctva je podpora kreativity

22.04.2007, 14:10
Autor:
TASRTASR

Tvorba a ochrana dizajnov je témou tohtoročnej konferencie Duševné vlastníctvo na Slovensku VII, ktorá sa bude konať pri príležitosti Svetového dňa duševného vlastníctva 26. apríla v Úrade priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR v Banskej Bystrici.

Tohtoročnou ústrednou myšlienkou Svetového dňa duševného vlastníctva je podpora kreativity. "Kreativita evokuje umelcov a hudobníkov, básnikov a riešiteľov problémov, zatiaľ čo duševné vlastníctvo často vyvoláva predstavu právnikov v šedých oblekoch zahrabaných v sporoch. Ale keď sa zamyslíme, zistíme, že je to samotný systém duševného vlastníctva, ktorý podporuje a živí týchto tvorcov," tlmočil posolstvo generálneho riaditeľa Svetovej organizácie duševného vlastníctva (WIPO) Kamila Idrisa hovorca ÚPV SR Július Šípoš.

Poznamenal, že rôzne podoby duševného vlastníctva sú kdekoľvek - vo farebnosti a dramatickosti "kasového trháku" z indického Bollywoodu poskytujúceho zábavu a zamestnanie množstvu ľudí či v pesničkách vychádzajúcej hviezdy z Mali, ktorá predajom CD sprostredkúva africké rytmy poslucháčom na celom svete a zarába si hudbou na živobytie. Sú vo vízii mimovládnej organizácie využívajúcej patentované zariadenie konštruktéra na prívod čistej vody do izolovaných dedín, v zložito utkanom iránskom koberci s ochrannou známkou na dôkaz jeho pravosti alebo v novinkách japonského dizajnérskeho tímu určujúcich trend.

"Podporme kreativitu - odmeňme tvorivé, inovatívne talenty, na ktorých je postavený svet a naša budúcnosť. To sú ciele, ktorým slúži duševné vlastníctvo i WIPO, a to je zároveň dôvod na pripomenutie si Svetového dňa duševného vlastníctva," zdôraznil Šípoš.

V uvedený deň ÚPV SR otvorí dvere všetkým, ktorí sa chcú oboznámiť s problematikou duševného vlastníctva a s osobitosťami úradu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 12:34