StoryEditor

MAN ponúka za prevzatie švédskej firmy Scania 9,6 mld. eur

18.09.2006, 12:20
Autor:
SITASITA

Nemecký priemyselný konglomerát MAN AG podal oficiálnu ponuku na prevzatie švédskeho výrobcu nákladných automobilov Scania. Ponuka vo forme kombinácie hotovosti a akcií ohodnocuje firmu Scania na 9,6 mld. eur. Spoločnosť Scania ponuku ihneď odmietla a jeden z jej hlavných akcionárov, firma Investor uviedla, že ponuka nedostatočne ohodnocuje švédsku firmu a jej potenciál.
MAN za jednu akciu Scanie ponúka 38,35 eur v hotovosti plus 0,151 svojej akcie, čím pri súčasnej hodnote svojich akcií ohodnocuje jednu akciu firmy Scania na 48 eur. Bez súhlasu hlavných akcionárov však MAN nebude mať šancu získať aspoň 90 % akcií Scanie, čo je podmienka nemeckého konglomerátu, aby bola ponuka platná. Firma Investor pritom kontroluje 19-percentný podiel na hlasovacích právach v Scanii, až 34 % drží nemecká automobilka Volkswagen. MAN oznámil, že s francúzskou automobilkou Renault sa už dohodol na kúpe 5-percentného podielu v Scanii. Nemecká spoločnosť dodala, že napriek odmietnutiu jej ponuky ju zatiaľ neplánuje meniť.
Spojením firiem MAN a Scania by vznikol najväčší výrobca nákladných automobilov v Európe s podielom na trhu vo výške 28 %. Súčasnú európsku jednotku, švédsku spoločnosť Volvo s trhovým podielom vyše 25 %, by fúzia posunula na druhé miesto.

(1 EUR = 37,410 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 17:30