StoryEditor

Politická kríza v SR neviedla k rozpredávaniu aktív

10.02.2006, 13:59
Autor:
TASRTASR
Rozhodnutie slovenskej vlády vypísať predčasné parlamentné voľby neviedlo k rozpredávaniu slovenských aktív, uviedla agentúra Reuters. Neistota týkajúca sa budúcej hospodárskej politiky však obmedzuje priestor na posilňovanie slovenskej meny.
Rozhodnutie slovenskej vlády vypísať predčasné parlamentné voľby neviedlo k rozpredávaniu slovenských aktív. Uvádza sa to v analýze britskej spravodajskej agentúry Reuters. Neistota týkajúca sa budúcej hospodárskej politiky však obmedzuje priestor na posilňovanie slovenskej meny. Zároveň rastú šance, že Národná banka Slovenska (NBS) zvýši úrokové sadzby.
Odchod KDH z koalícia a následná dohoda o predčasných voľbách vyvolali nervozitu medzi investormi, pretože títo predpokladajú, že po voľbách sa nebude pokračovať v doterajších protrhových reformách. Slovenská koruna síce v tomto týždni oslabila, avšak presvedčenie, že budúca vláda nebude mať dostatočný priestor na významnejšie zvrátenie hospodárskej politiky, zabránilo ešte hlbšiemu prepadu.
"Zdá sa, že slovenským hospodárskym reformám nehrozí skutočné nebezpečenstvo ani napriek tomu, že sú otvorené povolebné koaličné alternatívy a pravdepodobne ani jedna nebude zdieľať protrhové nadšenie Dzurindovej vlády," uvádza sa v analýze Commerzbank.
Najhoršou alternatívou z pohľadu trhov bude, ak sa k moci dostane strana Smer, ktorá ústami svojho predsedu sľúbila zrušenie niektorých rozhodnutí Dzurindovej vlády. Fico chce napríklad zrušiť rovnú 19-% daň, aj keď ju chce zachovať pre podniky. Počíta so zvýšením sociálnych výdavkov a možnosťou posunúť prijatie eura, ak bude súčasný plán vstúpiť do eurozóny v roku 2009 pre Slovensko nevýhodný.
Podľa politických analytikov ak chce Fico vládnuť, bude nútený spolupracovať s niektorou zo súčasných vládnych strán. Takáto spolupráca by mohla obmedziť jeho vplyv na poškodenie reforiem, ktoré pomohli na Slovensko prilákať investorov a naštartovali vysoký ekonomický rast. Zdá sa však, že až do volieb preváži neistota nad pozitívnym výhľadom slovenskej ekonomiky.
Koruna by podľa odborníkov už zo súčasných 37,550 za euro nemala príliš oslabiť. Je dokonca možné, že sa opäť priblíži k rekordným 37,200 SKK za euro z konca januára. Podľa analytikov však jej posilňovanie nebude dostatočné na to, aby NBS mala pod kontrolou infláciu. Centrálna banka totiž pri projekcii inflačného scenára na tento rok počítala so silnejúcou korunou. Sinejšia mena mala obmedziť rast spotrebiteľských cien. Avšak rozhodnutie o skrátení volebného obdobia vyvolalo tradičnú predvolebnú nervozitu, vďaka ktorej sa bude mena zhodnocovať pomalšie.
Analytici predpovedajú, že NBS na svojom zasadaní 28. februára zvýši kľúčovú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov. Ešte pred politickou krízou neočakávali na februárovom stretnutí žiadnu zmenu úrokov. Podľa pozorovateľov bude NBS musieť zvýšiť kľúčovú dvojtýždňovú repo sadzbu z historického minima 3,0 %, ak chce do konca roka 2007 splniť svoj inflačný cieľ na úrovni 2,0 %.
Informovala o tom agentúra Reuters.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 09:23