StoryEditor

Američania nie sú spokojní s činnosťou súkromných poisťovní

28.02.2007, 12:36
Autor:
TASRTASR

Po americkom spolkovom štáte Florida sa rozhodol pre konfrontačný kurz s poisťovňami aj štát Mississippi. V piatok totiž generálny prokurátor Jim Hood oznámil, že podáva návrh zákona, ktorý po schválení prinúti poisťovňu State Farm, aby ponechávala poistné na budovy na rovnakej úrovni. State Farm je najväčšou poisťovňou budov v štáte. Pred časom oznámila, že sa po veľkých škodách, ktoré spôsobil predvlani hurikán Katrina, a v dôsledku silného rastu výšky výplat náhrady škôd stiahne z tohto segmentu trhu.
Hood reagoval na oznámenie ostro: "Máme tu kapitána zbojníkov, ktorí chce v Mississippi ukázať v negatívnom význame, čoho je schopný."
Opatrenia v tomto spolkovom štáte a v iných štátoch únie spôsobili prudký rast výdavkov majiteľov domov. Poistne stúplo v mnohých prípadoch až o 300 %.
Vlani na jeseň pred voľbami guvernéra bola výška poistného nehnuteľností na Floride hlavnou témou. Hoci je Charlie Crist republikánom, hneď po prevzatí funkcie guvernéra v januári tohto roka presvedčil verejnosť, že jeho vláda zvýši úlohu štátu v poisťovníctve.
Zaisťovne na celom svete znepokojuje rast podielu štátu v ich sektore. Kongres Floridy zvýšil prostriedky vo fonde prírodných katastrof FHCF na 37 miliárd USD, v prepočte vyše 963 miliárd SKK, čo je ich nárast o 100 %.
Fond je lacnejší ako súkromné poisťovne, lebo jeho služby nezaťažujú daňové odvody a opiera sa o štátnu záruku získania dodatočných prostriedkov, ak by sa to ukázalo potrebné. Šéf zaisťovne Hannover Rück Wilhelm Zeller povedal, že to má nepriaznivý vplyv na trh zaisťovania poisťovní v produkte prírodných katastrof.
Crist už svojím dekrétom prinútil poisťovne, aby poisťovali nehnuteľnosti za stabilné ceny, aby stiahli vypovedanie poistných zmlúv a aby sa vzdali úmyslu opustiť tento segment trhu. Cieľom je, aby ceny poistiek klesli o štvrtinu.
Experti tvrdia, že sa takýmito zásahmi podporí výstavba domov v oblastiach, v ktorých sa častejšie vyskytujú hurikány. Zásahmi do poisťovacie trhu niektorí kritici hovoria už o Ľudovej republike Florida.
Guvernér Crist argumentuje vysokými ziskami, ktoré poisťovne v tomto štáte vlani dosiahli. Poukazuje na to, že majiteľov domov na Floride poisťovne silno zaťažujú. Bremeno nepriaznivo pôsobí na obyvateľov štátu a znižuje ich životnú úroveň. Ak by sa nič nezmenilo, ľudia by sa začali z Floridy sťahovať do iných častí USA.
Nemecký denník Financial Times Deutschland na záver informácie uvádza, že podobné opatrenia ako Florida a Mississippi uvažuje prijať aj Louisiana.
(1 USD = 26,046 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 14:35