StoryEditor

Turkménci v exile žiadajú kontrolu bankových kont zosnulého prezidenta Nijazova

27.12.2006, 09:40
Autor:
TASRTASR

urkménska exilová opozícia požaduje kontrolu miliardových kont zosnulého turkménskeho prezidenta Saparmurada Nijazova v Deutsche Bank.
Túto požiadavku vzniesli členovia Republikánskej strany Turkménska v liste nemeckej spolkovej kancelárke Angele Merkelovej, informoval v sobotu londýnsky Financial Times. V liste sa píše, že Deutsche Bank a iné zahraničné peňažné ústavy uschovávajú 2,3 miliardy EUR, v prepočte takmer 80 miliárd SKK, peniaze turkménskeho štátu, ktoré Nijazov spravoval ako svoj osobný majetok. Deutsche Bank nechcela komentovať, ako bude v tejto veci postupovať.
Turkméni, ktorí žijú vo Viedni, hovorili podľa Financial Times vo svojom liste aj o "otázkach prania špinavých peňazí" a o "porušovaní pravidla Európskej únie o transparentnosti bankových obchodov". Londýnska mimovládna organizácia Global Witness vyzvala Deutsche Bank, nech zmrazí bankové kontá, aby sa zabezpečilo, že peniaze nebudú ukradnuté. Európska banka pre obnovu a rozvoj vytýkala turkménskym štátnym rezervám chýbajúcu transparentnosť.
Nijazov nečakane zomrel vo štvrtok minulý týždeň vo veku 66 rokov. Stredoázijskej republike bohatej na ropu vládol železnou rukou. Jeho 21-ročné obdobie v úrade bolo poznačené kultom osobnosti a autoritatívnym štýlom riadenia. Medzinárodné organizácie mu vyčítali ťažké porušovanie ľudských práv.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 04:03