StoryEditor

Jadrová otázka nesmie zatieniť zločiny režimu KĽDR

30.10.2006, 12:40
Autor:
SITASITA

Laureát Nobelovej ceny Elie Wiesel, bývalý český prezident Václav Havel a bývalý nórsky premiér Kjell Magne Bondevik vyzvali Organizáciu Spojených národov, aby zakročila proti Severnej Kórei pre jej "otrasné" porušovanie ľudských práv. Wiesel spolu s Havlom a Bondevikom predložili OSN 123-stránkovú správu, ktorá sa zaoberá krutosťami severokórejského režimu páchanými na vlastnom obyvateľstve.
V správe sa uvádza, že diskusia o jadrovom programe KĽDR by nemala zatlačiť do úzadia politické represie v krajine. Bezpečnostná rada by mala podľa osobností hľadať cesty ako ovplyvniť Severnú Kóreu a zaoberať sa spôsobom, akým režim Kima Čong-ila zaobchádza s 23 miliónmi obyvateľov. BR OSN zaviedla sankcie voči KĽDR za jej jadrovú skúšku z 9. októbra, správa však "vyzýva Spojené národy, aby sa zaoberali severokórejskou otázkou aj z hľadiska ľudských práv," uviedol Bondevik pre AP. "Nikde inde na svete dnes nedochádza k takému porušovaniu ľudských práv v inštitucionalizovanej forme ako v Severnej Kórei. Lídri sa dopúšťajú zločinov proti ľudskosti," povedal bývalý nórsky predseda vlády.
V správe sa tvrdí, že akcia BR je oprávnená rezolúciou, ktorá bola jednomyseľne schválená v apríli. Táto rezolúcia potvrdzuje dohodu z roku 2005, ktorej cieľom bolo zabrániť tragédiám typu genocídy v Rwande v roku 1994. Zákroky komunistického režimu voči obyvateľom - ako napríklad potravinová politika, ktorá viedla k hladomoru koncom deväťdesiatych rokov, a väzenský systém, ktorý zadržiava 200 tisíc politických väzňov - predstavuje nekonvenčnú hrozbu pre medzinárodný mier, na ktorú sa podľa správy vzťahuje aprílová rezolúcia.
Správu vypracovala právnická spoločnosť DLA Piper a nevládna organizácia U.S. Committee for Human Rights in North Korea. Správa taktiež vyzýva BR OSN, aby prijala rezolúciu bez stanovenia trestov, ktorá bude požadovať neobmedzený prístup do KĽDR pre humanitárnych pracovníkov a vyšetrovateľov OSN pre oblasť ľudských práv a prepustenie všetkých politických väzňov. Diplomatický proces by mal podľa správy prebiehať súčasne s riešením jadrového programu Severnej Kórey.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 01:45