StoryEditor

Köhler prepustil z funkcie Schrödera a členov jeho kabinetu

19.10.2005, 09:27
Autor:
TASRTASR

Spolkový prezident Horst Köhler odovzdal dnes prepúšťacie listiny úradujúcemu spolkovému kancelárovi Gerhardovi Schröderovi a členom jeho kabinetu.
Dnešným konštituovaním nového Spolkového snemu (Bundestagu) sa končí vláda červeno-zelenej koalície. Schrödera a jeho ministrov však Köhler zároveň požiadal, aby zostali vo svojich funkciách do vymenovania novej červeno-čiernej spolkovej vlády. Voľba novej spolkovej kancelárky - šéfky doteraz opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angely Merkelovej sa očakáva v polovici novembra.
Dovtedy by mali predstavitelia únie a doteraz vládnucich sociálnych demokratov ukončiť oficiálne koaličné rozhovory, ktoré sa začali uplynulý pondelok. Köhler vo svojom prejave ocenil prácu kabinetu kancelára Schrödera, pričom zdôraznil najmä jeho presadzovanie reformnej Agendy 2010. Presadiť sa mu reformy podľa slov prezidenta podarilo a vyžiadalo si to veľkú politickú odvahu a pracovné nasadenie. On osobne vždy podporoval reformný kurz.
Nemecko stojí podľa slov svojho najvyššieho predstaviteľa pred ďalšími veľkými úlohami. "My všetci chceme mať naďalej sociálny štát, ale vieme, že udržať si moderný a silný sociálny štát, na to potrebujeme silu a odvahu na zmeny," povedal Köhler.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 11:24