StoryEditor

Saddáma popravia možno už v sobotu

29.12.2006, 08:33
Autor:
SITASITA

Bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna popravia možno už túto sobotu. S odvolaním na vysokopostaveného amerického diplomata o tom vo štvrtok večer informovala agentúra AFP. Poprava sa podľa tohto zdroja "neuskutoční túto noc nášho času, teda zajtra ich času, ale možno to bude ten ďalší deň". "Je to rozhodnutie irackej vlády," povedal diplomat, ktorý má informácie z Bagdadu.
Hrdelný trest pre bývalého irackého prezidenta v utorok potvrdil iracký odvolací súd. Podľa irackej ústavy tak musia rozsudok vykonať do tridsiatich dní. Spojené štáty rozhodnutie podporili - hovorca Bieleho domu ho v utorok označil za "míľnik pre Iračanov". "Dnešný deň je míľnikom pre Iračanov a ich úsilie nahradiť diktatúru právnym štátom. Saddám mal náležitý proces a mal práva, ktoré on Iračanom odopieral," povedal.
Rozhodnutie odvolacieho súdu zaväzuje irackú vládu, aby do tridsiatich dní popravila Saddáma a dvoch ďalších vysokopostavených predstaviteľov jeho diktatúry: Saddámovho nevlastného brata Barzána al-Tikrítího a bývalého sudcu revolučného súdu Awáda Ahmeda al-Bandara. Odsúdili ich za podiel na vyvraždení 148 šiitských obyvateľov dediny Dudžaíl z roku 1982, ktoré malo byť odvetou za pokus o atentát na Saddáma.
Rozhodnutie odvolacieho súdu je záväzné a neexistuje proti nemu už žiaden opravný prostriedok. "Nemôže to presiahnuť 30 dní. Od zajtra môže byť rozsudok vykonaný kedykoľvek," povedal hlavný sudca Aríf Šahín.
Vláda premiéra Núrího al-Málikího už dávnejšie ohlasovala, že vykonaniu hrdelného trestu v Saddámovom prípade nebude brániť a že po rozhodnutí súdu nariadi trest smrti vykonať "v priebehu niekoľkých dní až týždňov". Výhrady k trestu smrti pre Saddáma má i iracký prezident Džalál Talabání. Hoci je Saddám jeho dlhoročným úhlavným nepriateľom, s trestom smrti tiež zásadne nesúhlasí. Vyhlásil však, že jeho vykonaniu brániť nebude.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 02:31