StoryEditor

Davos: Irán plánuje inštaláciu tisícov centrifúg

26.01.2007, 17:04
Autor:
SITASITA

Irán chce budúci mesiac začať s inštaláciou tisícov centrifúg v podzemnom zariadení. Informovali o tom v piatok zástupcovia OSN počas Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose. Tento vývoj by mohol viesť k rozsiahlemu obohacovaniu uránu a možnosti výroby jadrových zbraní. Predstavitelia, ktorí nechceli byť menovaní z dôvodu dôvernosti informácie, zdôraznili, že Teherán neoficiálne povedal, že začne zhromažďovať okolo tritisíc centrifúg v Natanze, čo sa má začať vo februári.
Irán 15. januára oznámil, že plánuje nainštalovať najmenej tritisíc centrifúg v jadrovej elektrárni Natanz. Informoval o tom hovorca vlády Golám Husajn Elham s tým, že vláda tieto plány oficiálne zverejní počas osláv 28. výročia islamskej revolúcie v dňoch 1. až 11. februára. "Plánovaná výroba jadrového paliva si vyžaduje tritisíc, možno aj viac centrifúg. Našim cieľom je zabezpečiť naše priemyselné potreby," vyhlásil.
Irán doteraz potvrdil, že v elektrárni Natanz inštaloval dve kaskády po 164 odstrediviek. Centrifúgy sa používajú na obohacovanie uránu, ktorý sa môže využiť na výrobu nukleárnej energie ale aj jadrovej bomby. Irán však napriek obvineniam medzinárodného spoločenstva trvá na tom, že jeho jadrový program je čiste mierový.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 05:35