StoryEditor

Gruzínsko nezískalo podporu partnerov v konflikte s Ruskom

16.10.2006, 09:37
Autor:
SITASITA

Zákonodarcovia troch bývalých sovietskych republík na čele s Ukrajinou odmietli v nedeľu podporiť Gruzínsko v jeho spore s Ruskom. Podľa nich by sa mali ešte pred príchodom zimy riešiť predovšetkým ekonomické problémy. Predsedníčka gruzínskeho parlamentu Nino Burdžanadzeová vyzvala svojich kolegov na nedeľnom zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Organizácie za demokraciu a ekonomický rozvoj (GUAM), ktorého členmi sú Gruzínsko, Ukrajina, Azerbajdžan a Moldavsko, aby podporili spoločné vyhlásenie týkajúce sa napätých vzťahov medzi Moskvou a Tbilisi, ktoré sa vystupňovali po zajatí ruských dôstojníkov na základe obvinení zo špionáže.
Podľa predsedu moldavského parlamentu Mariana Lupa riešenie naliehavých ekonomických problémov pred blížiacou sa zimou je naliehavejšie ako politické vyhlásenia. Azerbajdžanský predseda parlamentu a podpredseda ukrajinského parlamentu toto stanovisko podporili.
Skupina GUAM začala spolupracovať už v roku 1997, ale najnovšie aktivity Ukrajiny v zoskupení podľa politických analytikov svedčia o tom, že Kyjev sa chce stať lídrom regiónu s prozápadným smerovaním. Traja členovia skupiny - Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko- sú takmer úplne závislí na dodávkach energie z Ruska, zatiaľ čo Azerbajdžan dováža len zemný plyn.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 11:38