StoryEditor

Vakcína proti chrípke nemusí byť účinná

21.10.2005, 14:19
Autor:
TASRTASR

Vakcíny proti chrípke nemusia byť účinné, ak sa vedcom pri ich vývoji nepodarí predpovedať, ako môže vírus zmutovať. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v najnovšom čísle časopisu Nature.
V súčasnosti vedci vyvíjajú vakcíny na základe dominantného kmeňa vírusu z konca predchádzajúcej chrípkovej sezóny. Analýza vzoriek od 209 obyvateľov zo štátu New York ukázala, že dominantný vírus sa môže zmeniť, keď je vystavený iným kmeňom, čím sa vakcína stane neúčinnou.
Nový, neočakávaný dominantný vírus chrípky sa objaví, keď sa dva kmene dostanú do vzájomného kontaktu, uviedla vedúca výskumu Eloide Ghedinová z marylandského Inštitútu pre výskum genómov (TIGR). To sa môže stať, keď je jednotlivec súčasne infikovaný viac ako jedným vírusom. Nový vírus sa môže následne stať dominantným kmeňom, dodala.
"Každých pár rokov sa stane, že vírusový kmeň nezodpovedá (vakcíne), a doteraz sme si neboli istí prečo," povedala Jill Taylorová, zástupkyňa riaditeľa Wadsworthovho centra. "Krása tohto výskumu je v tom, že spoznávame príčinu," dodala.
Príkladom, keď vírus zmutoval tak, že vakcína bola neúčinná, je chrípková sezóna 2003-04, uviedla Ghedinová. Výsledkom bolo, že mnoho ľudí ochorelo aj napriek zaočkovaniu.
"Treba sledovať menší kmeň, lebo ten môže nakoniec rozhodnúť o tom, čo sa stane dominantným kmeňom. Pri vývoji vakcíny je dôležité poznať všetko, čo je v obehu v každej sezóne," povedala Ghedinová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. september 2024 07:46