StoryEditor

Šéf zahraničnej politiky EÚ prišiel rokovať o Libanone

14.03.2007, 13:02
Autor:
SITASITA

Vysoký predstaviteľ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Európskej únie Javier Solana rokoval v stredu s predstaviteľmi Sýrie o zmiernení politickej krízy v susednom Libanone, kde mal Damask niekoľko desaťročí silný politický vplyv. Ide o prvú návštevu vysokého predstaviteľa 27-členného bloku v Damasku po viac ako dvoch rokoch.
Solana sa separátne zhováral s viceprezidentom Farúkom al-Šárom a ministrom zahraničných vecí Walídom al-Muallímom a neskôr sa mal stretnúť s prezidentom Bašárom al-Assadom. Detaily rokovaní zatiaľ neboli známe, ale Solana novinárom počas návštevy Libanonu v pondelok povedal, že so sýrskymi predstaviteľmi chce viesť otvorenú diskusiu o napätých vzťahoch medzi Damaskom a Bejrútom. Okrem toho Solana chcel otvoriť chúlostivú tému medzinárodného tribunálu OSN pre vyšetrovanie vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka al-Harírího.
Európska únia opakovane kritizovala Sýriu za jej destabilizujúci vplyv v Libanone, kde podporuje šiitské hnutie Hizballáh. Skupina bojovala proti izraelským silám počas 34-dennej letnej vojny minulý rok a požadovala rezignáciu západom podporovaného libanonského premiéra. Vražda bývalého premiéra Rafíka al-Harírího vyvolala pobúrenie v Európe a naštrbila vzťahy medzi Sýriou a EÚ. Aj keď vzťahy neboli oficiálne zmrazené, delegácia EÚ nenavštívila Damask viac ako dva roky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. september 2024 18:14