StoryEditor

Vláda ČR dala zelenú intenzívnemu vyučovaniu jazykov na ZŠ

22.12.2005, 14:04
Autor:
TASRTASR

Česká vláda v stredu neskoro večer na svojom zasadaní podporila návrh ministerstva školstva (MŠMTV)a schválila Národný plán vyučovania cudzích jazykov do roku 2008.
Plán ráta s tým, že všetky deti v ČR sa začnú prvý cudzí jazyk najradšej angličtinu učiť už v treťom ročníku základnej školy. Doteraz s cudzím jazykom začínali až štvrtáci. V ôsmej triede má pribudnúť žiakom českých základných škôl povinne aj druhý cudzí jazyk.
Ako pre TASR uviedla hovorkyňa MŠMTV Michaela Lagronová, národný jazykový plán ráta aj s tým, že väčšia pozornosť sa má na školách v rámci českého jazyka a ďalších predmetov venovať slovenčine, ktorej české deti prestávajú rozumieť.
Na tu slovenčinu sme nemysleli ani tak v tom zmysle, že by sa pridala ako druhý (cudzí) jazyk, ale skôr tak, že slovenčina od češtiny nie je taká vzdialená, ale tie malé deti, ktoré dnes navštevujú školy, tak už so slovenčinou majú problém. Takže sme chceli, aby tá slovenčina tam figurovala ako jazyk, ktorý sa bude učiť naprieč všetkými predmetmi. To znamená, že nie je vôbec vylúčené, že na hodinách českého jazyka sa bude čítať slovenská literatúra, deti sa budú pozerať na slovenské vyučovacie materiály, spresnila hovorkyňa Lagronová.
Slovenský jazyk si však bude možné v ČR zvoliť aj ako druhý povinný cudzí jazyk. Závisieť to bude ale na dohode rodičov žiakov a možnostiach školy zaistiť kvalifikovaných učiteľov.
Ministerstvo by chcelo, aby české deti ovládali až dva cudzie svetové jazyky. Okrem angličtiny aj nemčinu, francúzštinu alebo ruštinu, alebo jazyky susedov, okrem slovenčiny aj poľštinu. Tá - podľa ministerstva - dostane väčší priestor asi hlavne v česko-poľskom pohraničí.
Český národný jazykový plán pre ZŠ ráta do roku 2008 s dotáciami až 4,5 miliardy Kč zo štátneho rozpočtu a štrukturálnych fondov EÚ. Vyučovanie prvého cudzieho jazyka od 3. ročníka sa má začať už od septembra 2006.
(spravodajca TASR Bohdan Kopčák)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 04:37