StoryEditor

Šéf nemeckej diplomacie považuje názorové nezhody s USA za prekonané

30.11.2005, 17:47
Autor:
TASRTASR

Nový šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier považuje názorové nezhody Nemecka s USA ohľadne konfliktu v Iraku a "berlínskeho nie" vojne za prekonané.
"Teraz sa chceme pozerať dopredu," povedal dnes pred poslancami Spolkového snemu (Bundestagu) minister, ktorý sa vrátil zo svojej dvojdňovej vstupnej návštevy USA. "Americkí priatelia a partneri akceptujú, že Nemecko nevyslalo do Iraku svojich vojakov," zdôraznil Steinmeier v rozprave k dnešnému vládnemu vyhláseniu spolkovej kancelárky Angely Merkelovej. Washington, podľa jeho slov, "stavia na silné a sebavedomé Nemecko".
Spolkový minister okrem iného vyslovil pred poslancami parlamentu nádej, že sa skoro vyrieši spor ohľadne iránskeho jadrového programu. Vyhlásil však, že aj trpezlivosť má svoj koniec. V prípade, že rozhovory s iránskym vedením stroskotajú, treba podľa Steinmeiera vážne uvažovať nad zapojením Bezpečnostnej rady OSN.
V Bundestagu dnes nová spolková kancelárka Merkelová predstavila programové vyhlásenie svojho kabinetu. Okrem iného v ňom vyjadrila snahu vrátiť svojej krajine jej miesto v Európe. "Chceme vytvoriť predpoklady na to, aby Nemecko o desať rokov opäť patrilo medzi prvú trojicu v Európe," povedala dnes v parlamente pred rozpravou o programe jej koaličnej vlády.
Predsedníčka vlády sa v prejave zmienila aj o zahraničnej politike. Boj proti medzinárodnému terorizmu je stále najväčšou výzvou pre medzinárodné spoločenstvo, konštatovala Merkelová. V tomto boji sa nesmie poľaviť, pretože je namierený proti "základom našej civilizácie".
Na margo nedávneho výroku iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínidžáda o vymazaní Izraela z mapy sveta povedala, že takéto tvrdenia sú neprijateľné. Vyslovila sa za to, aby vzťahy Berlína s USA boli "čestné, otvorené a založené na vzájomnej dôvere". Merkelová vyjadrila nádej, že USA čoskoro vysvetlia aktivity spravodajskej služby CIA v súvislosti so správami o údajných väzeniach na území niektorých európskych krajín.
Merkelovej poldruhahodinový prejav otvoril trojdňovú parlamentnú rozpravu o vládnom programe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 08:20