StoryEditor

Indonézia má podozrenie na tri úmrtia následkom vtáčej chrípky

15.07.2005, 12:28
Autor:
TASRTASR

Tri nedávne úmrtia v Jakarte mohli byť zapríčinené vtáčou chrípkou, informoval dnes indonézsky minister zdravotníctva Siti Fadillah Supari. Nie sú dôkazy o tom, že by sa obete dostali do kontaktu s nakazenou hydinou, čo naznačuje možnosť priameho prenosu vírusu z človeka na človeka.
Vírusu podľahol minulý týždeň 38-ročný muž z Jakarty a jeho dve dcéry. V prípade definitívneho potvrdenia by išlo o prvé úmrtia na vtáčiu chrípku v Indonézii.
"Opakované testy ukazujú, že pôvodcom smrteľných ochorení by mohol byť vírus vtáčej chrípky," povedal Supari na tlačovej konferencii za účasti predstaviteľov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). "Definitívne potvrdia príčinu smrti výsledky testov z hongkonských laboratórií, ktoré by mali byť známe o desať dní."
Státisíce vtákov zomrelo alebo muselo byť v Ázii utratených počas posledných dvoch rokov. Nebezpečný vírus sa preniesol aj na ľudí a vyžiadal si 51 obetí vo Vietname, Thajsku a Kambodži.
Doteraz boli ľudské prípady ochorení vždy spájané s priamym kontaktom s nakazenými vtákmi.
Zdravotnícki experti sa však už dlho obávali, že vírus sa môže zmutovať do formy, ľahko prenosnej na ľudí a zapríčiniť globálnu pandémiu. Najnovšie prípady rodiny z Jakarty pripomínajú túto alternatívu, vzhľadom na absenciu dôkazov o kontakte s chorým vtáctvom.
"Podrobnejšie výskumy môžu potvrdiť alebo úplne vyvrátiť tieto podozrenia," uviedol Dr. Georg Petersen, predstaviteľ WHO.
U manželky, ani pomocníčok v domácnosti zosnulého muža z Jakarty sa neprejavili chorobné symptómy, ako sú respiračné problémy a horúčka. Zdravotný stav asi 300 ľudí, ktorí mohli prísť do kontaktu z nakazenými, je pod prísnym dohľadom, uviedol minister Supari.
Minulý mesiac Indonézia oznámila prvý prípad ľudskej nákazy. U pracovníka hydinárskej farmy sa však nevyvinuli žiadne príznaky a jeho zdravotný stav je dobrý.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 17:46