StoryEditor

Mjanmarsko označilo neschválenie rezolúcie za svoje víťazstvo

13.01.2007, 10:27
Autor:
SITASITA

Mjanmarská vojenská vláda v sobotu označila neschválenie rezolúcie Organizácie Spojených národov k situácii v krajine za svoje víťazstvo. Rezolúcia z dielne Spojených štátov a Veľkej Británie vyzývala vojenský režim na oslobodenie všetkých politických väzňov a urýchlené presadenie demokratických reforiem. "Nesprávna, jednostranná akcia USA a Británie, ktoré predložili návrh rezolúcie a zasahujú do vnútorných záležitostí Mjanmarska neuspela," uviedla junta v oficiálnom vyhlásení.
"Nie je to iba víťazstvo mjanmarského ľudu a obyvateľov ďalších krajín, ale víťazstvo reality v Mjanmarsku. Mjanmarčania odsudzujú počin USA a Británie, ktoré využili BR OSN na zasahovanie do vnútorných záležitostí krajiny. Ďakujeme Číne a Rusku za ich vetovanie rezolúcie, ako aj Juhoafrickej republike za negatívne hlasovanie na pôde rady," pokračuje vyhlásenie.
Predložený text mal za cieľ podporiť úsilie generálneho tajomníka OSN a vyzvať vládu Mjanmarska, aby prijala konkrétne opatrenia proti hrubému porušovaniu ľudských práv v krajine, na zabránenie útokov proti civilnému obyvateľstvu a etnickým menšinám alebo proti nútenému presídľovaniu a núteným prácam. Čína a Ruská federácia prezentovali stanovisko, že Mjanmarsko nie je hrozbou pre medzinárodný mier a bezpečnosť vo svete, a preto táto otázka nepatrí na pôdu Bezpečnostnej rady. Za návrh rezolúcie hlasovalo deväť z 15 členov BR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 21:19