StoryEditor

Slovensko je za integráciu balkánskych krajín, povedala vo Viedni Vášáryová

21.06.2005, 09:08
Autor:
TASRTASR

Aj po odmietnutí európskej ústavy obyvateľmi Francúzska a Holandska Slovensko "ruka v ruke" s Rakúskom podporuje integráciu západobalkánskych krajín do EÚ, cituje rakúska agentúra APA z prednášky štátnej tajomníčky Ministerstva zahraničných vecí SR Magdalény Vášáryovej Nové zahraničnopolitické úlohy Slovenskej republiky - Bilancia rok po vstupe do NATO a EÚ, ktorú predniesla dnes na pôde Diplomatickej akadémie vo Viedni.
"Perspektíva členstva v EÚ je pre občanov a politické elity týchto štátov motivujúca," uviedla Vášáryová. Dodala, že Bratislava podporuje aj ambície Ukrajiny na členstvo v EÚ.
Po stroskotaní ústavy je úlohou tých štátov, ktoré ju odmietli, prísť s návrhmi, povedala Vášáryová. Slovensko je pripravené na "zmysluplné kompromisy." Doterajší návrh ústavy nebol síce perfektný, na Slovensku však existuje - čo sa týka ústavy EÚ - "široký politický konsenzus." Práve táto skutočnosť umožnila, že parlament ústavu 11. mája schválil.
Za dobrý signál považuje Vášáryová to, že nové členské krajiny EÚ oznámili na summite únie svoje rozhodnutie vzdať sa časti finančných prostriedkov z rozpočtu EÚ na roky 2007-13 a deklarovali tým, že nechcú byť len príjemcami, ale chcú prebrať aj zodpovednosť. Návrh podala slovenská strana, ostatní noví členovia EÚ ho ihneď podporili. Ohľadne nadchádzajúceho britského predsedníctva EÚ Vášáryová povedala: "Budeme čakať." Zdôraznila pritom, že "veľmi, veľmi dôležité" bude rakúske predsedníctvo EÚ.
Bielorusko robí Slovensku "najväčšiu starosť", poznamenala štátna tajomníčka MZV SR. Situácia v tejto krajine sa výrazne zhoršila a Európska únia by mala svoju politiku voči Minsku prehodnotiť. Vášáryová sa vyslovila za vytvorenie nového modelu spolupráce, ktorý by podporil občiansku spoločnosť.
V Európskej únii by sa Slovensko chcelo tak rýchlo ako to je len možné stať čistým platičom. "Slovensko sa zo škaredého kačiatka zmenilo na hrdého tigra strednej Európy," povedala Vášáryová.
Podpora EÚ je medzi obyvateľstvom vysoká, momentálne dokonca vyššia ako v čase vstupu. K problému s vysokou nezamestnanosťou štátna tajomníčka povedala, že vláda by chcela tak rýchlo ako to bude možné znížiť nezamestnanosť o polovicu, odmietla však obavy starých členských krajín únie, že Slováci by mohli zaplaviť ich pracovný trh.
Slovensko schvaľuje reformu Bezpečnostnej rady OSN, pričom by mala byť zvýšená reprezentatívnosť a transparentnosť tohto orgánu, zdôraznila slovenská politička. Stálymi členmi Bezpečnostnej rady by sa malo stať Nemecko a Japonsko. Okrem toho bude treba definovať širšie a obsiahlejšie pojem kolektívnej bezpečnosti, upozornila.
5 20 jč pel

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 22:28