StoryEditor

Na colnej únii predvstupová atmosféra

17.12.2002, 23:00

Piatkové zasadanie Rady colnej únie prebehlo rýchlo. Minister hospodárstva SR Robert Nemcics vysvetľuje: "Deklarovali sme, že na terajšom rokovaní rady už žiadne obmedzenia na rokovací stôl nepredložíme. Dobehnú tie obmedzenia, ktoré sú v platnosti." Naďalej zostávajú zachované dovozné kvóty na cukor a izoglukózu. Zrušia sa na mäsové konzervy a repkový olej. "O 18 mesiacov vstupujeme na trhy EÚ. Je to vlastne akási rozcvička. Ak by sme nezvládli tento predvstupový krok, nebudeme mať v EÚ na ružiach ustlané," poznamenal Nemcics. Minister priemyslu a obchodu ČR Jiří Rusnok vysvetľuje: "Myslím si, že ČR nie je ten štát, ktorý by ohrozoval SR lacnými dovozmi. Nie je to možné ani vzhľadom na charakter výrobkov, ale ani cenových relácií, ktoré vyplývajú z kurzu našich mien. Nanajvýš sa to môže týkať nejakého segmentu, ale preto, že je totálne nekonkurencieschopný. Keď vstúpime do EÚ, začnú tu konkurovať výrobky z krajín s omnoho nižšou cenovou úrovňou, ako je to v ČR. Je v záujme oboch krajín, aby sme mali výkonných producentov, ktorí obstoja na omnoho širšom trhovom priestore, ktoré nás čaká."
Obaja predstavitelia dnes zároveň podpísali medzivládnu dohodu medzi SR a ČR o vzájomnom uznávaní výsledkov laboratórnych skúšok poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov, ktorá rozširuje pôsobnosť pôvodnej zmluvy, podľa ktorej sa uznávali výsledky skúšok štátnych laboratórií aj na súkromné akreditované laboratóriá. Obe strany skonštatovali pokračovanie mierneho poklesu vzájomnej obchodnej výmeny. Rada tiež prerokovala návrh colných sadzobníkov SR a ČR na budúci rok. Do jarného zasadania sa pripraví materiál o spôsobe zániku únie a jej štruktúr v súvislosti so vstupom oboch krajín do EÚ. Generálny riaditeľ stáleho sekretariátu colnej únie Jaromír Císař uzavrel: "Zánikom colnej únie by sme mali prejsť k vyššiemu typu spolupráce a kooperácie. Sú tu obrovské komparatívne výhody pre spoluprácu. Ide o jazykovú blízkosť a dlhú spoločnú históriu. Skrátka a dobre patríme k sebe. A preto treba ekonomickú stránku našich vzťahov udržať a takto ich modelovať pre budúcnosť."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 08:35