StoryEditor

Iba mierne zdražovanie

17.12.2002, 23:00

Od januára 2003 v ČR mierne zdražie plyn pre domácnosti v priemere o 4 %. Historicky po prvýkrát zlacnie elektrina pre domácnosti a maloodber v priemere o 9 %. Zlacnenie je diferencované podľa jednotlivých distribučných spoločností. Najviac zlacnie pre odberateľov Jihomoravskej energetiky, a. s., Brno -- o 9 %. Elektrina tu pri najbežnejšej sadzbe D2 bude stáť 3,15 Kč za kilowatthodinu pri stálom poplatku 32 Kč. Na Slovensku budú nové ceny elektriny pri posudzovaní podľa parity kúpnej sily až o štvrtinu vyššie. Pri tejto sadzbe v obvode Západoslovenskej energetiky sa bude platiť 3,60 Sk za kWh a stály mesačný poplatok až 155 Sk. Vyššie ceny elektriny na Slovensku sa dajú vysvetliť vyššou cenou jej nákupu od Slovenských elektrární, a. s. ktorá dosahuje v priemere 1 888 Sk za MWh. ČEZ -- dominantný výrobca elektriny uvádza, že elektrinu predáva distribučným spoločnostiam asi za 1 000 Kč za MWh.
Ceny tepla v ČR sa na budúci rok výrazne nezmenia. V Brne majú zostať na doterajšej úrovni. Veľký výrobca tepla Teplárny Brno potvrdili doterajšiu cenu 303 Kč za GJ. Iný významný dodávateľ tepla -- TEZA potvrdzuje cenu 407 Kč za GJ. Na Slovensku Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) určil tzv. konkurenčnú cenu tepla na 480 Sk za GJ, vznikajú však obavy, že po predložení kalkulácií jednotlivých dodávateľov táto cena sa prekročí. Ceny vody a stočného sa v ČR zvyšujú len o mieru inflácie. V Prahe doteraz stojí kubický meter 38 Kč. Niektoré české vodárne začali presadzovať dvojzložkovú cenu vody, pri ktorej by sa platil mesačný poplatok bez ohľadu na odobrané množstvo vody. Ceny vody na Slovensku pre obyvateľstvo vzrastú o 35 % a za odkanalizovanie o 30 %. Kubík vody bude stáť okolo 26 Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 08:35