StoryEditor

Investori prechádzajú od akcií k dlhopisom

11.02.2003, 23:00
Ani v minulom týždni sa akciovým otvoreným podielovým fondom nepodarilo vymaniť zo strát, v ktorých sa väčšina z nich nachádza už vyše mesiaca. Odráža sa to na poklese záujmu investorov. Do akciových fondov prišlo necelé jedno percento z prostriedkov vložených v uplynulom týždni do podielových fondov. Podobne je to aj so zmiešanými fondmi, pri ktorých boli čisté predaje, teda rozdiel medzi vloženými a vybranými prostriedkami, dokonca záporné. Záujem investorov sa presúva k peňažným a dlhopisovým fondom. Vyplýva to z údajov Asociácie správcovských spoločností.
Pretrvávajúce straty akciových fondov sú odrazom veľkej nedôvery investorov na kapitálových trhoch. Hlavný akciový index newyorskej burzy Dow Jones v minulom týždni štyrikrát klesol a iba raz si pripísal zisk, pričom prišiel takmer o 2,5 percenta. Zatiaľ sa mu nepodarilo dostať nad kritickú hranicu 8 000 bodov. Ani správy o tom, že americká ekonomika je na tom lepšie než sa pôvodne predpokladalo, totiž nedokážu zmazať obavu investorov z možného vojenského konfliktu v Iraku. Index technologických akcií Nasdaq prišiel asi o tri percentá a podobnú stratu mal aj širší index Standard & Poor´s zastupujúci 500 amerických akciových titulov.
Názory analytikov na to, kedy sa na trhy opäť vráti dôvera, sa rôznia. Jedni si myslia, že to bude ešte v tomto roku. Tí pesimistickejší očakávajú zvrat na akciových trhoch v horizonte dvoch až troch rokov. S oživením úzko súvisí aj výkonnosť akciových podielových fondov. Tie v minulom týždni okrem dvoch výnimiek všetky klesali. Posilnil sa iba fond Pacific Invest v správe Volksbanken -- KAG (1,4 %) a Equity Fund Eastern Europe (0,1 %) od KBC Equity Fund. S najväčšou stratou skončil internetový fond od tej istej správcovskej spoločnosti, keď si v medzitýždňovom hodnotení pohoršil o vyše štyri percentá. Medzi zmiešanými fondmi ani jeden nedosiahol zisk. So stratou takmer tri percentá sa najmenej darilo Zahraničnému rastovému fondu Amslico AIG Funds.
Pretrvávajúci pokles akciových i zmiešaných fondov sa prejavuje v presune investorov do peňažných a dlhopisových fondov, kam v minulom týždni smerovalo vyše 95 percent nových investícií. Do peňažných fondov vložili investori 383 mil. Sk a vybrali si 82 mil. Sk. Celkovo tam pribudlo 301 mil. Sk. Peňažné fondy sa tak stali najžiadanejším segmentom medzi otvorenými podielovými fondmi. Za nimi nasledovali dlhopisové fondy s čistými predajmi 253 mil. Sk.
Spomedzi peňažných fondov sa najviac darilo rastovému, výnosovému a plne rastovému fondu v správe Capital Invest KAG. Všetky tri fondy sa posilnili zhodne o 0,13 percenta, keď ich podporilo predovšetkým posilnenie eura oproti slovenskej korune. So stratou -0,29 percenta skončil Korunový peňažný dividendový fond v správe Tatra Asset Management, pretože vyplácal dividendu.
Na trhu dlhopisových fondov dominovali zisky. S najvyšším skončil Dolárový dlhopisový od Tatra Asset Management (1,42 %). "Najviac sa darilo dlhopisovým fondom denominovaným v eurách, keďže ich rast podporila slovenská koruna, ktorá za týždeň oproti euru stratila sedem desatín percenta," povedal analytik Investičnej a Dôchodkovej spoločnosti Vladimír Ravinger. Stratu malo deväť dlhopisových fondov. Z nich najvyššiu (-5,17 %) si pripísal fond podnikových dlhopisov od Volksbanken -- KAG.
Predajnosť otvorených podielových fondov (uplynulý týždeň, v mil. Sk)
Vrátené podiely Vydané podiely
Fondy peňažného trhu 82,1 383,2
Dlhopisové fondy 22,0 275,7
Akciové fondy 2,0 5,5
Zmiešané fondy 13,4 11,4
Fondy fondov 0,2 1,0
Spolu 119,7 676,8
Zdroj: ASS
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. október 2024 18:58