StoryEditor

Jen reaguje na špekulácie o jüane

06.05.2005, 00:00
Japonský jen včera po mesačnom posilňovaní zastavil rast po tom, čo čínsky minister financií schladil špekulácie, že krajina čoskoro pristúpi k uvoľneniu menového kurzu.

Japonský jen včera po mesačnom posilňovaní zastavil rast po tom, čo čínsky minister financií schladil špekulácie, že krajina čoskoro pristúpi k uvoľneniu menového kurzu.
Jen podobne ako aj ostatné ázijské meny si v uplynulých týždňoch pripísal zisky, keďže rástli dohady o rýchlom uvoľnení čínskeho jüanu (CNY), čo by znamenalo jeho okamžité zhodnotenie. Tento trend bol najvýraznejší v minulom týždni, keď trhy pozorne sledovali správy z Číny. Najprv čínski predstavitelia uviedli, že Peking je lepšie pripravený na zmeny kurzovej politiky, na konci týždňa sa v podobnom duchu vyjadrila štátna tlač a kurz jüanu sa dokonca na chvíľu vymkol z povoleného úzkeho pásma stanoveného na 8,28 CNY/USD.
Jen sa v stredu dostal na šesťmesačné maximum na 104,15 jenu za dolár, včera však mierne klesol po tom, čo čínsky minister financií Jin Renqing uviedol, že pretrvávajúce dohady o kurzovej politike Číny sťažujú pozíciu oficiálnych predstaviteľov krajiny pri presadzovaní menovej reformy. "Budeme aktívne a obozretne presadzovať reformu, ale súčasná vlna špekulácií z nej robí veľmi horúcu tému, a to nám komplikuje postup pri menovej reforme. Prioritou Pekingu je zachovať ekonomickú stabilitu," uviedol podľa Reuters Renqing na zasadnutí Ázijskej rozvojovej banky v Istanbule.
Podľa analytikov je známy odpor Číny umožniť špekulatívnym obchodníkom profitovať stavením na jüan z akejkoľvek kurzovej zmeny (posilňovanie jüanu) a viacerí z nich radili svojim klientom držať sa ostatných ázijských mien. Začiatkom týždňa klesli zo svojich maxím aj mesačné a trojmesačné jüanové future kontrakty, teda finančné deriváty, ktorými špekulatívni obchodníci stavajú na akékoľvek pohyby čínskej meny.
Medzi obchodníkmi sa šepkalo, že by zmeny kurzu mohli prísť tento týždeň. Ďalším termínom by mohol byť 18. máj, keď chce Čína povoliť obchodovanie s ďalšími ôsmimi menami. "Čína robí všetko pre to, aby celý proces zdržala. Ak si však Peking myslí, že sa tlak na zmenu kurzového režimu vytratí, tak sa veľmi mýli," uviedol pre Reuters Greg Gibbs, analytik Royal Bank of Canada.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 14:40