StoryEditor

Deutsche Bank chce zvýšiť svoju trhovú hodnotu

17.04.2003, 00:00

Deutsche Bank chce naďalej masívne skupovať vlastné akcie, aby si tým zvýšila svoju trhovú hodnotu. Na nastávajúcom júnovom valnom zhromaždení požiada vedenie Deutsche Bank svojich akcionárov o povolenie spätne získať až 10 % základného kapitálu. Ako uviedla agentúra Reuters, banka pod vedením nového predsedu predstavenstva Josefa Ackermanna zaznamenala výrazne vlastné zhodnotenie. Prostredníctvom pokračujúcich predajov podielov v priemyselných podnikoch v miliardových sumách, ako aj odkúpenie vlastných akcií má zvýšiť trhovú hodnotu banky, čím sa táto finančná inštitúcia stane silnejšia v medzinárodnej konkurencii.
Program spätného odkúpenia vlastných akcií z predchádzajúceho roka sa už ukončil. Celkovo bolo v rámci tohto programu odkúpených 62,15 mil. akcií spoločnosti v priemernej cene 48,32 eura za akciu. Z toho 40 mil. akcií má byť stiahnutých z obehu. Základný kapitál bude potom pozostávať z 581,854 mil. akcií. Zvyšné cenné papiere z celkového nákupu uskutočneného v rámci programu získajú zamestnanci banky. "S ukončením programu spätného odkúpenia vlastných akcií sa opätovne úspešne presadila ďalšia zo štyroch strategických iniciatív Deutsche Bank. Znovurozdelením kapitálu akcionárom banky zlepšíme výnosnosť vlastného kapitálu, ako aj hospodársky výsledok pripadajúci na jednu akciu," hovorí šéf banky Josef Ackermann.
Jedným z predávaných podielov je aj dcérska spoločnosť prevádzkujúca káblovú televíziu Telecolumbus, ktorá sa má na konci apríla predať niektorému zo zostávajúcich dvoch záujemcov. Týmito sú investičné spoločnosti BC Partners a Apollo Management, ktoré majú evidentný záujem získať Telecolumbus. Obe spoločnosti ponúkli banke 530 mil. eur. "Ponuky sú skoro identické. Rozhodovať sa teda bude podľa iných kritérií, ako je napríklad rýchlosť platieb," povedal pre Reuters jeden zo zamestnancov banky.
Deutsche Bank získala Telecolumbus ešte v roku 1999 za 720 mil. eur a vo svojom účtovníctve odpísala jej hodnotu až na úroveň 520 mil. eur. Predaj spoločnosti americkej firme Liberty Media v minulom roku stroskotal na námietkach protimonopolného úradu. Firma Apollo už kontroluje káblovú televíziu iesy, ktorú potom chce spojiť spolu s Telecolumbusom. Predávaná dcérska spoločnosť má v súčasnosti celkovo 2,4 mil. konečných spotrebiteľov, ktorí sú pripojení prostredníctvom káblových prípojok. Tie však prevádzkujú už iné firmy, ktoré sú zodpovedné aj za prenos televízneho signálu až k domácej prípojke.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. október 2024 13:44