StoryEditor

Podniky a trhy

16.03.2003, 23:00

Prvovýrobcovia a spracovatelia v oblasti agrokomplexu, ktorí podnikajú v okolí Košíc, sa obávajú kolapsu. Dôvodom je pokles cien hydiny, kravského mlieka a mäsa jatočných ošípaných, ako aj dovoz lacnej hydiny, ktorý ich vytláča z pultov nadnárodných obchodných reťazcov. Predstavitelia Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory z okresu Košice-okolie vyzvali vládu na vyššiu ochranu domáceho trhu a zvýšenie minimálnych realizačných cien. (Viac na s. 16)

Zisk slovenského spracovateľského priemyslu po troch rokoch výrazného rastu vlani opäť klesol. Zisk celého priemyslu dosiahol 64,39 mld. Sk, čo je o 14,3 % viac ako v roku 2001. Za rastom však stála najmä výroba a rozvod elektrickej energie, vody a plynu. Zisk spracovateľských odvetví sa medziročne znížil o 25,6 % na 26,9 mld. Sk. (Viac na s. 9)

Napriek recesii, ktorej museli vlani čeliť slovenské firmy na svetových trhoch celulózy a papiera, dosiahlo 12 spoločností, združených vo Zväze celulózovo-papierenského priemyslu, za minulý rok pri výrobe 710-tisíc ton papiera tržby vo výške 24,887 mld. Sk. Je to len o 0,6 % menej ako v rekordnom roku 2001. Hospodársky výsledok pred zdanením klesol o desatinu. (Viac na s. 9)

Po zavedení zálohovania plechoviek drasticky klesol odbyt nemeckých pivovarov. Predseda predstavenstva tretej najväčšej nemeckej pivovarníckej skupiny Radeberger Ulrich Kallmeyer oznámil, že v prvých dvoch mesiacoch tohto roku sa znížil nemecký trh s pivom približne o 10 %. Podobné výkyvy sa vyskytovali len v lete, a to v prípade, že po veľmi chladnom mesiaci prišiel mimoriadne teplý. (Viac na s. 10)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 09:27