StoryEditor

Diplomacia zlyhala, na rade je vojna

17.03.2003, 23:00
S diplomatickým riešením irackej krízy sa už nepočíta. Spojené štáty, Veľká Británia a Španielsko sa včera rozhodli, že na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN nepredložia spoločný návrh novej rezolúcie, ktorá by dávala Saddámovi Husajnovi ultimátum na odzbrojenie. Viac článkov vo vnútri.

S diplomatickým riešením irackej krízy sa už nepočíta. Spojené štáty, Veľká Británia a Španielsko sa včera rozhodli, že na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN nepredložia spoločný návrh novej rezolúcie, ktorá by dávala Saddámovi Husajnovi ultimátum na odzbrojenie. "Organizácia Spojených národov nedokázala zaistiť, aby sa Irak rozhodol pre okamžité odzbrojenie. Výsledkom je, že sa zavrelo okno pre diplomatické riešenie," vyhlásil včera hovorca Bieleho domu Ari Fleischer. Prezident Bush mal v noci nadnes vyzvať irackého prezidenta, aby opustil do niekoľko hodín krajinu a vyhol sa tak vojne. "Ďalší vývoj už bude závisieť od samotného Saddáma Husajna," uviedol Fleischer.
USA vzdali svoje diplomatické úsilie potom, ako sa im v 15-člennej BR nepodarilo získať potrebnú podporu pre novú rezolúciu a Francúzsko s Ruskom nezmenili svoj zámer vetovať akýkoľvek text, ktorý by otváral cestu k použitiu sily. Britský veľvyslanec pri OSN Jeremy Greenstock vyhlásil, že Londýn, Washington a Madrid si teraz "vyhradzujú právo podniknúť vlastné kroky, ako zabezpečiť odzbrojenie Iraku". Pre administratívu Georgea W. Busha zostáva jediná možnosť -- iracký režim odzbrojiť silou. USA a spojenci budú musieť podniknúť inváziu do Iraku bez nového mandátu OSN. Američania tvrdia, že ich na útok oprávňuje už vlaňajšia rezolúcia č. 1441, v ktorej sa hovorí o "vážnych dôsledkoch" pre Irak, ak sa neodzbrojí a nebude plne spolupracovať s inšpektormi OSN.
Krátko pred tým, ako sa USA vzdali zámeru riešiť problém v rámci OSN, sa k irackej kríze po prvýkrát vyjadril osobne ruský prezident Vladimir Putin: "Sme za riešenie problému výlučne mierovými prostriedkami. Hocijaký iný vývoj by bol omylom s najťažšími následkami, vedúcimi k obetiam a celkovej destabilizácii medzinárodnej situácie." Táto vojna nie je nevyhnutná, pridal sa aj francúzsky minister zahraničia Dominique de Villepin a dodal, že "problém možno vyriešiť aj inak".
17. marec -- rozhodujúce okamihy
-- Francúzsko a Rusko naďalej hrozili, že budú vetovať novú rezolúciu o Iraku
-- USA, Veľká Británia a Španielsko nepredložili návrh rezolúcie BR OSN a ukončili tak diplomatické úsilie o dosiahnutie konsenzu o ultimáte pre Saddáma Husajna
-- Vyhradzujeme si právo na vlastné kroky k odzbrojeniu Iraku, vyhlásil britský veľvyslanec pri OSN

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 12:32