StoryEditor

Recenzia

20.01.2003, 23:00

V publikácii Praktická príručka k novému Zákonníku práce (Vybrané kapitoly z pracovnoprávnych vzťahov, otázky a odpovede) od autorky JUDr. Aleny Pauličkovej, PhD., sú praktickým spôsobom zhrnuté najčastejšie otázky a problémy pracovného práva vychádzajúce z dennej praxe. Jej účelom je poskytnúť čitateľovi rýchlu orientáciu v oblasti pracovného práva, informáciu o dôležitých zmenách v novom Zákonníku práce, a to v nadväznosti na ďalšie súvisiace zákony ako zákon o zamestnanosti, zákon o cestovných náhradách, zákon o daniach z príjmov a i. Publikácia je obohatená množstvom praktických vzorov rôznych typov zmlúv vyskytujúcich sa v pracovnoprávnych vzťahoch, vzorov žiadostí a stanovísk, prípadne návrhov žalôb slúžiacich tak zamestnávateľovi, ako i zamestnancovi. Problematika bežných pracovnoprávnych problémov je spracovaná a podaná širokej laickej verejnosti príťažlivo, zrozumiteľne a významne pomáha zorientovať sa v pracovnoprávnych vzťahoch každému jednotlivcovi, a to od vzniku, počas trvania až do skončenia pracovného pomeru. Zahŕňa aj oblasť pracovných dohôd, pracovné podmienky, bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, zodpovednosť za škodu. Vymenúva rozsah práv aj povinností na strane zamestnávateľa i zamestnanca, priebežne vysvetľuje odborné termíny a prakticky odkazuje čitateľa na príslušný paragraf zákonníka práce, respektíve na súvisiacu právnu normu.
Publikácia je významnou pomôckou nielen študentom, absolventom nastupujúcim do prvého zamestnania, ale aj odborným pracovníkom u zamestnávateľov s menším počtom zamestnancov, vykonávajúcim kumulovanú agendu personalistu a účtovníka.
V druhej časti príručka praktickým spôsobom v otázkach a odpovediach stručne poskytuje návod na postup pri riešení vybraných problémov pracovného práva, napríklad pracovný úraz a náhrada za stratu na zárobku, vyplácanie diét za zahraničné cesty, lekárske vyšetrenie v pracovnom čase, pracovné voľno pri dôležitých osobných prekážkach v práci, súbežný pracovný pomer, definovanie absolventa školy a mnohé iné. Rozsahom neveľkú, ale užitočnú a potrebnú publikáciu Praktická príručka k novému Zákonníku práce vydalo vydavateľstvo EUROUNION, spol. s r. o., Ďatelinová 10, Bratislava.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 18:26