StoryEditor

Brusel: Využite silný rast

30.01.2008, 23:00

Slovensko by malo využiť silný ekonomický rast na výraznejšie znižovanie schodku verejných financií. Európska komisia to odkazuje našej vláde vo svojej pravidelnej správe o pokroku v približovaní sa k vyspelejším krajinám.
"Plánovaná rozpočtová konsolidácia Slovenska je v súlade s korekciou nadmerného deficitu v roku 2007. Ak sa však pozrieme na korekciu, odporúča sa rýchlejší postup smerom k strednodobému cieľu, najmä zníženie možných inflačných tlakov," poznamenal eurokomisár Joaquín Almunia. Po vstupe do eurozóny totiž Slovensko príde o možnosť znižovať infláciu cez zmenu úrokov. ,,O to dôležitejšia bude práve fiškálna politika, čiže pružnosť vlády ovplyvňovať infláciu cez zníženie výdavkov," vysvetľuje analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.
Podľa ministra financií Jána Počiatka je rozpočtová politika vlády v poriadku. ,,Už výsledky hospodárenia za minulý rok budú dôkazom toho, že krajina sa konsoliduje rýchlejšie, ako sa očakávalo," povedal pre agentúru SITA. Predpokladaný deficit na rok 2007 bol 2,94 percenta hrubého domáceho produktu. ,,Momentálne vidíme, že deficit bude určite pod 2,5 percenta HDP, pravdepodobne okolo 2,3 percenta. Konsolidácia v minulom roku je masívna, podobný scenár bude aj v roku 2008," dodal.

01 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko si pohoršilo
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 08:24