StoryEditor

Školy a cirkvi oslobodené od dani z nehnuteľností

05.01.2007, 13:40
Autor:
SITASITA
Pozemky a stavby alebo ich časti slúžiace na vzdelávanie, vedeckovýskumné účely alebo na náboženské účely sú od roku 2007 oslobodené od dane z nehnuteľností.

Pozemky a stavby alebo ich časti slúžiace na vzdelávanie, vedeckovýskumné účely alebo na náboženské účely sú od roku 2007 oslobodené od dane z nehnuteľností. Vyplýva to z novely zákona o miestnych daniach a poplatkoch, ktorá nadobudla účinnosť od začiatku januára. Spod zdanenia sú vyňaté všetky pozemky a stavby vo vlastníctve verejných vysokých škôl alebo štátu v užívaní štátnych vysokých škôl, Slovenskej akadémie vied, cirkví a náboženských spoločností evidovaných štátom. Rovnako sa už nezdaňujú ani stredné školy, učilištia, strediská praktického vyučovania a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávnych krajov a školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti krajských školských úradov.
Poslaneckú novelu zákona o miestnych daniach a poplatkoch, ktorú predložili poslanci Ľudmila Mušková (ĽS-HZDS) a Dušan Čaplovič (Smer-SD), schválil parlament ešte začiatkom februára minulého roka. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) považuje oslobodenie niektorých subjektov ako škôl, vedeckých inštitúcií, či cirkví a náboženských spoločností od platenia dane z nehnuteľností za nesystémový krok, ktorý zasiahol do daňových právomocí obcí a systému ich financovania. Mestá a obce totiž môžu rozhodnúť v rámci všeobecne záväzného nariadenia o oslobodení alebo znížení dane. Novele ZMOS tiež vyčíta, že neboli vyčíslené ekonomické dopady na rozpočty obcí. "Na druhej strane toto oslobodenie nie je podľa združenia systémovým riešením finančných problémov školstva," uviedla hovorkyňa ZMOS Oľga Gáfriková pre agentúru SITA.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 17:39