StoryEditor

Niektorí živnostníci budú mať nižšie dane

22.09.2005, 00:00
Minister financií Ivan Mikloš chce znížiť živnostníkom dane. Naďalej budú platiť 19 percent z príjmov, ale budú si môcť odpočítať z daňového základu vyššie paušálne výdavky. Až 300-tisíc malých podnikateľov by malo od decembra dostať možnosť odpočítavať si - namiesto dnešných 25-percentných paušálnych výdavkov - až 40 percent.

Minister financií Ivan Mikloš chce znížiť živnostníkom dane. Naďalej budú platiť 19 percent z príjmov, ale budú si môcť odpočítať z daňového základu vyššie paušálne výdavky. Až 300-tisíc malých podnikateľov by malo od decembra dostať možnosť odpočítavať si - namiesto dnešných 25-percentných paušálnych výdavkov - až 40 percent. Mikloš to prezentoval v spriechodnenom parlamente včera, pri predkladaní návrhu novely zákona o dani z príjmu. "Chceme, aby podnikanie aj dane pre podnikateľov boli jednoduché," skonštatoval hovorca rezortu financií Peter Papanek. Ministerstvo chce zároveň predchádzať rôznym špekuláciám pri platení daní.
Čo mesiac, to názor
Pre remeselníkov, ktorých je 120-tisíc, navrhuje Mikloš ponechať súčasné 60-percentné paušálne výdavky. Pôvodne chcel Mikloš všetkých živnostníkov zrovnoprávniť a ešte v auguste navrhoval zjednotenie paušálnych výdavkov na 35 percent. "Stanovenie rôznej výšky vytvára priestor pre špekuláciu. A chceme dodržať zásady rovnosti a jednoduchosti," tvrdil vtedy Papanek.
Hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian si myslí, že pôvodný návrh, ktorý v podstate znamenal výrazné zvýšenie daňového zaťaženia pre živnostníkov, by bol v predvolebnom roku ťažko komunikovateľný. Mikloš včera skonštatoval, že nový návrh je výsledkom analýzy dosahov na živnostníkov.
Nové Miklošovo rozhodnutie vnímajú ekonómovia pozitívne. "Zníži sa daňové zaťaženie samozamestnávateľov," tvrdí prognostik SAV Pavol Kárász. Kotian si pritom myslí, že Mikloš mohol zájsť aj ďalej a vyrovnať pre všetkých malých podnikateľov paušálne výdavky na 60 percent.
Prídu radikálnejšie návrhy
Aj živnostenské združenia nový návrh vítajú. Podľa šéfa Slovenskej živnostenskej komory Vojtecha Gottschalla bol ten pôvodný veľmi nešťastný. Približne 120-tisícom remeselníkov by sa znížili paušálne výdavky odpočítateľné z daňového základu až o 25 percent. Do takej nízkej sumy by si však podľa neho nemohli zarátať všetky náklady na materiál, služby či dopravu. Museli by viesť účtovníctvo, čo by znamenalo náklady navyše.
Kým parlament schváli konečnú verziu, pravdepodobne padne ešte niekoľko návrhov. Šéf Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka si myslí, že by mali paušálne výdavky ísť až na päťdesiat percent, pre obe skupiny živnostníkov jednotne. Pozmeňovací návrh určite podá poslanec Igor Šulaj zo Smeru. Súhlasí síce s terajším návrhom 40- a 60-percentných výdavkov. Podľa neho by však mala vzniknúť aj tretia skupina paušálnikov. "Živnostníci podnikajúci v lesnom a vo vodnom hospodárstve a v poľnohospodárstve by mali mať možnosť odpočítať si výdavky až do výšky 80 percent," tvrdí Šulaj. Pričom by túto možnosť mali dostať aj malí podnikatelia, ktorí sú platcami dane z pridanej hodnoty.
Pre radosť daniarom
Výhodou vyšších paušálnych výdavkov je podľa Papanka, že sa zároveň znížia odvody pre drobných živnostníkov. "Nižší daňový základ zníži aj ich vymeriavací základ pre výpočet odvodov," tvrdí. Ďalším dôvodom je, že takto postavené paušálne výdavky majú pozitívny vplyv aj na náklady daňovej správy. "Výber je jednoduchší, kontrola rýchlejšia a lacnejšia," dodáva Papanek. Podľa Gottschalla Mikloš určite zohľadnil aj rast cien energií a pohonných látok. Nemyslí si, že by to mala byť forma kompenzácií.

Ako budú hlasovať poslanci*
SMK:
budúci týždeň budú o podpore návrhu rokovať, nevedia sa zatiaľ vyjadriť
KDH: podporia každý priestor pre zníženie daňového zaťaženia
Smer-SD: pravdepodobne podporia, rozšíria o pozmeňovací návrh Igora Šulaja
ĽS-HZDS: nepodporia, nepresvedčilo ich zdôvodnenie zmeny
ANO: vedeli by podporiť, otázka je, či nemôžu byť vyššie výdavky
Nezávislí zo SF: podporia návrh
Lintnerova skupina: podporia návrh, je dobrý pre podnikateľov
KSS: nepodporia návrh, považujú to za nekoncepčné a nesystémové riešenie
SDKÚ: návrh podporia
*podľa vyjadrení predstaviteľov strán v NR SR

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 03:08