StoryEditor

Ropa stúpa, zdražie aj benzín

22.01.2006, 23:00
Barel americkej ropy sa v piatok obchodoval za 67 dolárov. Je to len o necelé štyri doláre menej ako historické maximum z jesene minulého roka po hurikáne Katrina. Cena severomorskej ropy Brent bola približne 66 dolárov za barel (159 litrov). Počas minulého týždňa tak ceny na svetových burzách vyleteli o viac než tri doláre.

Slovenskí motoristi budú možno už tento týždeň tankovať opäť drahšie. Analytici očakávajú, že ceny palív sa zvýšia ešte minimálne o korunu.
Situácia na trhoch s ropou tlačí na rast cien palív a tie by tak mohli opäť prekonať psychologickú hranicu 40 korún za liter. Barel americkej ropy sa v piatok obchodoval za vyše 68 dolárov. Cena sa tak blíži k historickému maximu z jesene minulého roka po hurikáne Katrina. Cena severomorskej ropy Brent bola približne 66 dolárov za barel. Počas minulého týždňa tak ceny na svetových burzách vyleteli o viac ako tri doláre.
"Nárast na komoditných trhoch sa ešte úplne nepremietol do maloobchodných cien," hovorí analytik Štěpán Pírko. Benzín a nafta minulý týždeň na Slovensku výrazne nezdraželi. "Výšku cien sme cez týždeň neupravovali. Je pravda, že ceny na trhoch majú rastúcu tendenciu," povedala hovorkyňa Slovnaftu Kristína Félová s tým, že o možných zmenách rozhodnú v týchto dňoch po analýze burzového vývoja. Slovnaft, od ktorého sa odvíja aj cenotvorba konkurentov, obvykle mení ceny z pondelka na utorok. Naposledy, 10. januára benzíny zdraželi o korunu a nafta o 40 halierov na liter.
Ceny ropy vytlačili koncom minulého týždňa na tohtoročné maximá hrozby Usámu bin Ládina, ktorý sa po roku znova objavil v médiách a hrozil ďalšími teroristickými útokmi na USA. Ďalším rizikovým faktorom sú útoky rebelov na ropné zariadenia v Nigérii a extrémne mrazy v Rusku.
Rast cien nemusí byť iba krátkodobý. "Z bleskového prieskumu spoločnosti Bloomberg vyplýva, že ropa by mala v posilňovaní pokračovať aj na budúci týždeň," uviedol v piatok Kamil Bednář z komoditnej spoločnosti Colosseum. Zdražovanie očakávalo 29 z 55 oslovených analytikov a obchodníkov, pokles predpovedalo len osem respondentov.
Hlavným dôvodom rastu cien podľa Bednářa zostáva vývoj okolo Iránu, ktorý 10. januára oznámil svoje rozhodnutie pokračovať vo svojom jadrovom programe. Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia už vyzvali Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu, aby zorganizovala krízové stretnutie.
Podľa analýz Colossea sa cena ropy v dlhodobom horizonte porastú. "Zdroje sa postupne vyčerpávajú. Naopak, ekonomiky v Ázii aj v našom regióne sa prudko rozvíjajú. Ako ukazujú štatistiky, dnešné ceny neobmedzujú dopyt. Preto sa dá očakávať, že ceny budú rásť," vysvetlil Pírko. Vývoj na dlhšie obdobie sa nedá presne predpovedať, podľa analýzy sa však za päť rokov nedá vylúčiť ani cena vo 100 či 200 dolárov za barel.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 11:24