StoryEditor

Na operácie si počkáme kratšie

13.11.2006, 23:00

Čakacie lehoty na náročné operácie by sa mali skrátiť. Predpokladá to minister zdravotníctva Ivan Valentovič, ktorý chce vytvoriť špeciálny fond na financovanie zvlášť náročných zdravotníckych výkonov. Dnes pacient čaká na transplantáciu a iné drahé zákroky, ktoré stoja aj niekoľko miliónov korún, zhruba tri mesiace.
Do fondu by mali prispievať všetky zdravotné poisťovne. Tie však tvrdia, že nový model môže spôsobiť problémy -- zneprehľadní sa systém, pribudne administratíva a vytvorí sa priestor na uprednostňovanie klientov niektorých poisťovní. "Pokiaľ nebudú jasne definované podmienky, dá sa špekulovať, ako to bude robiť štátom zriadený fond," tvrdí hovorca poisťovní Sideria a Dôvera Radoslav Bielka.
Nejednotné poisťovne
Dnes financujú túto liečbu jednotlivé zdravotné poisťovne -- tie majú na vznik fondu rozdielny názor. Predseda predstavenstva zdravotnej poisťovne Union Tibor Bôrik návrh víta. "Vytvorenie takéhoto fondu je určitou formou zaistenia, ktorá je v komerčnom poistení bežná." Poisťovne Sideria, Dôvera a Appolo sú, naopak, z nového fondu skôr skeptické. "Financovanie zvlášť náročných výkonov je už dnes zabezpečené aj bez uvažovaného fondu," tvrdí hovorkyňa Apolla Nela Blašková.
Financovanie operácií prostredníctvom špeciálneho fondu by podľa ministerstva malo finančne odbremeniť nemocnice. "Niektoré výkony totiž nehradia poisťovne v plnej výške," vysvetľuje hovorkyňa rezortu zdravotníctva Silvia Balázsiková. Zmena by však mala pomôcť najmä Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorej akcionárom je ministerstvo zdravotníctva. "Zriadenie fondu uvítame, najmä preto, že väčšina ťažko chorých poistencov, ktorí potrebujú finančne náročnú liečbu, je koncentrovaná práve u nás," reagovala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.
Miliardy pre fond
Stále však nie je jasné, akou sumou budú poisťovne do fondu prispievať. "Výška príspevku bude závisieť od počtu poistencov danej poisťovne," povedala Balázsiková. Podľa Bielku pôjde o nemalé peniaze -- suma by sa mohla vyšplhať až do miliárd.
Všeobecná zdravotná poisťovňa pritom ročne vynakladá na liečbu mimoriadne nákladných ochorení viac ako pol miliardy korún. Okrem toho nakupuje implantáty pre nepočujúcich ročne asi za 20 miliónov, na liečbu porúch zrážanlivosti krvi a detí s poruchami rastu vynakladá takmer 500 miliónov korún. Zdravotné poisťovne Dôvera a Sideria zaplatili vlani za liečbu mimoriadne nákladných ochorení takmer 200 miliónov korún. Poisťovňa Apollo ročne preplatí okolo 50 takýchto výkonov. "Úhrada sa pohybuje rádovo v desiatkach miliónov korún," uviedla Blašková.
Úrad je proti
Nový fond by mal podľa návrhu rezortu zdravotníctva spravovať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten je však proti. "Našou úlohou je dohliadať na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, a nie ju hradiť. To je úloha zdravotných poisťovní," vyhlásil predseda úradu Ján Gajdoš.

Čo sú mimoriadne náročné výkony
-- transplantácie kostnej drene, srdca, pľúc, obličiek, pečene, pankreasu, rohoviek
-- operácie srdca
-- zákroky vykonávané pomocou gama noža
-- liečba rádiojódom
-- náročné diagnostické vyšetrenie
-- liečba onkologických pacientov, popálenín a ďalšie
Zdroj: VšZP

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 15:32