StoryEditor

Navetta: Treba rýchlo pochopiť, čo únia chce

22.05.2003, 00:00
HN hovoria s prezidentom U.S. Steel Košice Christopherom J. Navettom.
Po sobotňajšom referende Slovensku už takmer nič nestojí v ceste do EÚ. Ako sú na to podľa vás pripravené slovenské firmy a manažéri?
-- Veľké spoločnosti sú na vstup už pripravené. Na Slovensku existujú aj ďalšie, ktoré chápu, čo treba v tejto súvislosti urobiť. Z krátkodobého hľadiska stoja pred firmami isté prekážky, ktoré sa však dajú prekonať. Pripravenosť SR na vstup do EÚ je celkom dobrá. Od vlády možno očakávať ešte výraznejšiu orientáciu na podnikateľov a podporu podnikania. Veľmi málo ľudí totiž vie o požiadavkách EÚ. To isté musia zistiť aj firmy. V prvom rade musia pochopiť, čo sa od nich požaduje, aby vyhoveli európskym smerniciam a aby čo najlepšie využili výhody vyplývajúce z členstva v EÚ a minimalizovali jeho nevýhody.
Na kongrese Eurometal 2003 vo Varšave ste vo svojom vystúpení hovorili o niekoľkých konkurencieschopných oceliarskych firmách. Ktoré ste mali na mysli?
-- Českú Novú hutu, rumunský Sidex a istú konkurenciu vidíme aj v poľských PHS (Polskie Huty Stali). Tešíme sa na túto súťaž, lebo bude na perspektívnom trhu. Aj počas varšavského kongresu zaznelo, že po rozšírení EÚ sa zvýši HDP v eurozóne asi o dve percentá. A ak si tento rast pridáme k rastu HDP v SR, Poľsku, Česku alebo Maďarsku, teda v krajinách, ktoré my v USSK považujeme za náš domáci trh, dostaneme rast o 6 až 8 %, čo sú už naozaj vysoké čísla.
USSC sa v tendri usiluje práve o PHS. Ak uspejete, budú sa na stredoeurópskom trhu vzájomne tieto oceliarne dopĺňať, alebo obmedzíte investície a výrobu niektorého tovaru v jednej z nich?
-- Ak by USSC získala PHS, neočakávame žiadne zmeny výroby v Košiciach. USSK nevyrába mnohé z produktov, ktoré sa vyrábajú v PHS, napríklad dlhé produkty. Ostatné ploché výrobky sú rozšírením sortimentu USSK, čo nám dáva možnosť poskytovať zákazníkom lepšie služby na trhoch, ktoré sú prirodzené pre Poľsko a uspokojiť rast, ktorý sa očakáva v súvislosti s expanziou EÚ.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. júl 2024 02:07