StoryEditor

Smer vo vláde? Experti sú veľkou neznámou

26.07.2005, 00:00
Poradcovia straníckych lídrov. Tieňoví ministri. Takzvané sivé eminencie strán. Tí všetci majú veľký vplyv na rozhodnutia politických subjektov. Niektorí z nich dokonca môžu zasadnúť do ministerských kresiel. Volebné preferencie pritom naznačujú, že po ďalších voľbách bude mať kľúčovú úlohu pri zostavovaní vlády Smer-SD.

Poradcovia straníckych lídrov. Tieňoví ministri. Takzvané sivé eminencie strán. Tí všetci majú veľký vplyv na rozhodnutia politických subjektov. Niektorí z nich dokonca môžu zasadnúť do ministerských kresiel. Volebné preferencie pritom naznačujú, že po ďalších voľbách bude mať kľúčovú úlohu pri zostavovaní vlády Smer-SD. Napriek tomu sú analytici presvedčení, že jeho odborníci zostávajú pre verejnosť veľkou neznámou. "Smer sa zviditeľňuje skôr politickými ako odbornými stanoviskami," zdôrazňuje politológ Grigorij Mesežnikov.
Fico bez poradcov
Líder Smeru-SD Robert Fico pritom nemá vlastných odborných poradcov. Tvrdí to zakladajúci člen strany Fedor Flašík. Ich úlohu vykonáva podľa hovorkyne Silvie Glendovej tieňový kabinet, ktorý zasadá vždy po rokovaní vlády. Podľa dostupných informácií tak "poradcov" robia Ficovi najmä jeho podpredsedovia. Samotní tieňoví ministri Smeru sú s vlastným pôsobením spokojní. "Naše postoje boli prezentované na tlačových konferenciách a sú zahrnuté aj v programových materiáloch strany," prízvukuje tieňový minister pre verejnú správu Vladimír Faič. Tieňová ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová uvádza ako svoj vklad novelu zákona o rodičovskom príspevku, či návrh na zavedenie sociálneho príplatku pre rodiny so študujúcimi deťmi. Túto agendu prevzali poslanci Smeru-SD. Táto opozičná strana si necháva poradiť aj od odborníkov zo SAV a rôznych záujmových združení (KOZ SR, Klub 500 či tretí sektor). Tomanová zároveň pripomína, že neexistujú žiadne dohody, podľa ktorých by sa členovia tieňovej vlády automaticky mali stať ministrami. Odborný servis pre Smer robí aj Inštitút ASA.
Vystúpia z tieňa?
Názory viacerých členov tieňového kabinetu nie sú dostatočne známe ani v odbornom prostredí. Platí to aj o tieňových ministroch hospodárstva Marošovi Kondrótovi či financií Igorovi Šulajovi. Ekonomický analytik Karol Morvay by privítal ich väčšiu verejnú prezentáciu. "Mali by verejnosť intenzívnejšie oboznamovať so svojimi názormi a predstavami." Medzi ochrancami prírody je zase veľmi málo známy tieňový minister životného prostredia a dekan Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského Oto Majzlan. "Vieme len, že existuje. Doteraz sme nedostali signál, že by s nami chcel komunikovať," hovorí ekológ Juraj Rizman. Podľa neho sa Majzlan nezúčastňuje ani na podujatiach, ktoré organizujú environmentálne mimovládne organizácie.
ODS ponúka viac
Oveľa lepšiu prezentáciu tieňovej vlády ponúka na svojich internetových stránkach najsilnejšia česká opozičná ODS. Okrem životopisov tam verejnosť môže získať aj informácie o publikačnej činnosti, verejných vystúpeniach či návrhoch jednotlivých tieňových ministrov. Smer na svojej stránke uvádza iba mená a fotografie členov svojho tieňového kabinetu. Glendová bližšie informácie o menej známych predstaviteľoch HN neposkytla. "Každý tieňový minister pochádza profesijne z tej oblasti, za ktorú zodpovedá," znela stručná odpoveď.

Čo je Inštitút ASA (analýzy, stratégie, alternatívy)
Vznikol v roku 2004 a zameriava sa na spracovanie odborných analýz, organizovanie konferencií, seminárov a diskusií. Venuje sa aj publikačnej činnosti. Vydal knihu poslanca NR SR Róberta Madeja - Výživné pre vaše dieťa. V júli 2005 podpísal Inštitút dohodu o spolupráci s Konfederáciou odborových zväzov. Riaditeľom je Vladimír Faič. Programovými riaditeľmi sú poslanci Smeru Boris Zala a Miroslav Číž. Medzi spolupracovníkmi figuruje aj bývalý podpredseda SDĽ Ľubomír Andrássy.

Ako vyzerá tieňová vláda Smeru-SD
Robert Fico - predseda, Dušan Muňko - podpredseda pre strategický rozvoj a informačné technológie, Imrich Tóth - podpredseda pre ľudské práva, Monika Beňová - ministerka zahraničných vecí, Igor Šulaj - minister financií, Robert Kaliňák - minister vnútra, Maroš Kondrót - minister hospodárstva, Marián Záhumenský - minister pôdohospodárstva, Oto Majzlan - minister životného prostredia, Ľubomír Vážny - minister dopravy a výstavby, Viera Tomanová - ministerka práce a sociálnych vecí, Pavol Paška - minister zdravotníctva, Dušan Čaplovič - minister školstva, vedy a kultúry, Martin Glvač - minister spravodlivosti, Vladimír Faič - minister pre verejnú správu, František Fabián - minister energetiky, Jozef Burian - minister pre regionálny rozvoj a eurofondy, Jozef Matiš - minister obrany.
Zdroj: www. strana-smer.sk

01 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budeme automobilovou veľmocou
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 22:31