StoryEditor

Ministerstvo obrany chce do konca roka zaviesť do praxe výsledky auditu

22.06.2005, 15:28
Autor:
TASRTASR
"Celková transformačná zmena bude pre mnohých znamenať koniec socialistických pravidiel a nástup trhových a transparentných pravidiel," povedal dnes pred novinármi minister obrany Juraj Liška. Zmeny na samotnom ministerstve a GŠ Ozbrojených síl spôsobia odchod 210 ľudí - civilov aj vojakov, čím by sa malo ročne ušetriť 90 miliónov korún.

Finančnú úsporu, zníženie počtu pracovníkov a zefektívnenie činností by mali priniesť výsledky auditu v štruktúrach ministerstva obrany, ktoré chce rezort zaviesť do praxe ešte do konca tohto roka.
"Celková transformačná zmena bude pre mnohých znamenať koniec socialistických pravidiel a nástup trhových a transparentných pravidiel," povedal dnes pred novinármi minister obrany Juraj Liška. Zmeny na samotnom ministerstve a Generálnom štábe (GŠ) Ozbrojených síl spôsobia odchod 210 ľudí - civilov aj vojakov, čím by sa malo ročne ušetriť 90 miliónov korún. Počet miest sa tak zredukuje zo súčasných približne 2400 obsadených na 2200. Namiesto šiestich sekcií v rezorte zostanú len štyri. Nový systém okrem toho podľa Lišku odstráni duplicity medzi ministerstvom a GŠ, prinesie zlúčenie príbuzných procesov na jednom mieste a zavedie nové ekonomické pravidlá. Minister vysvetlil, že základom bol princíp, podľa ktorého je ministerstvo zodpovedné za formulovanie a zavádzanie bezpečnostno-obrannej politiky a poslaním GŠ je jej samotná realizácia.
Transformácia sa však dotkne aj ďalších zložiek. Od budúceho roka by sa mali štyri zbrojárske podniky - Vojenský opravárenský podnik Nováky, Vojenský opravárenský podnik Trenčín, Letecké opravovne Trenčín a Letecké opravovne Banská Bystrica zmeniť na akciové spoločnosti. Ďalšie tri štátne podniky - Vojenské stavby Bratislava, Vojenský opravárenský podnik Prešov a Vojenský opravárenský podnik Moldava nad Bodvou sa budú privatizovať, keďže ich služby armáda už nepotrebuje.
V oblasti školstva už vznikla Akadémia obrany a Akadémia ozbrojených síl, Stredné odborné učilište leteckých opravovní v Trenčíne sa prevedie na Krajský školský úrad v Trenčíne. Vojenský kultúrny súbor Jánošík sa zmení na neziskovú organizáciu. Vojenské zdravotnícke zariadenia a kúpele sa pretransformujú z príspevkových organizácií na akciové spoločnosti. Na akciovku prejde aj bytová agentúra. Podobná zmena na akciovú spoločnosť čaká aj tri vedecko-technické ústavy, ktoré sa najprv zlúčia do jednej organizácie, ako i vojenské zotavovne a hotely.
Zmenami sleduje rezort podľa Lišku zníženie finančných požiadaviek týchto podnikov a organizácií na krytie ich nákladov. "Transformáciou na ministerstve obrany šetríme štyri až osem percent z nákladov, ktoré sme mali v súčasnosti na štátne podniky, rozpočtové a príspevkové organizácie s tým, že tie náklady sa v súčasnosti pohybovali naozaj v miliardách korún, a tie úspory budú v stámiliónoch v tomto prípade," povedal vedúci oddelenia zriaďovateľských a zakladateľských činností ministerstva Mário Körmendy.
Plánované zmeny pokladá Liška za najdôležitejšie, aké sa kedy na ministerstve uskutočnili. "Ideme robiť to, čo robiť máme, a budeme sa zbavovať toho, čo nám nepatrí," uviedol minister. Rezort sa podľa neho sústredí predovšetkým na obranu územia, medzinárodný krízový manažment a mimoriadne udalosti, ako sú prírodné katastrofy.
"Vojaci, pokiaľ mám správne informácie, pokiaľ mi hovoria pravdu, tak počnúc náčelníkom GŠ to vnímajú veľmi pozitívne, vždy sa snažíme tieto záležitosti s nimi konzultovať, vysvetľovať," konštatoval Liška.
Rezort zaplatil za audit, ktorý uskutočnila spoločnosť S&K Management Systems, do 10 miliónov korún. Kľúčom k riešeniu bolo podľa Pavla Boroša z S&K Management Systems to, že ministerstvo uznalo ozbrojené sily ako organizáciu vo vnútri rezortu. "Predtým to tak nebolo, boli veľké snahy urobiť tzv. integrované ministerstvo, kde GŠ mohol byť v jednom prípade integrovaný až ako sekcia ministerstva, čo je samozrejme extrém. Ale sú také prípady aj vo svete. V druhom prípade by mohli byť ozbrojené sily ako samostatná právnická osoba," vysvetlil Boroš.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 13:16