StoryEditor

Vedci zistili súvislosť medzi čistiacimi prostriedkami a ťažkým dýchaním

03.01.2005, 09:03
Matky, ktoré počas tehotenstva prichádzajú do kontaktu s čistiacimi prostriedkami, svoje ešte nenarodené deti zrejme vystavujú riziku, že sa im bude ťažko dýchať. Túto súvislosť zistila štúdia vedcov z univerzity v Bristole. Zúčastnilo sa na nej 14.000 detí a o jej výsledkoch informoval časopis Thorax.

Vedci analyzovali používanie výrobkov ako sú bielidlá, rozpúšťadlá farieb a čističe kobercov. Zistili, že deti v rodinách, v ktorých sa uvedené produkty používali najčastejšie, boli vystavené dvakrát väčšiemu riziku, že sa im bude ťažko dýchať.
Vyvodili z toho záver, že existuje súvislosť medzi prenatálnym kontaktom s čistiacimi prostriedkami a dychčaním, no úlohu môže zohrávať aj kontakt po pôrode. V ďalších štúdiách sa chcú vedci venovať fyziologickým zmenám detských pľúc, pretože ťažké dýchanie môže byť prvým znakom, že dieťa bude mať astmu.
Tehotných žien sa výskumníci pýtali, ako často používajú v domácnosti chemické prostriedky. Najčastejšie sa spomínali dezinfekčné prostriedky (používalo 87,4 percenta žien), bielidlá (84,4), čističe kobercov (35,8), okien (60,5), aerosóly (71,7), terpentín (22,6), čističe vzduchu (68), rozpúšťadlá farieb (5,5), farby (32,9) a pesticídy, resp. insekticídy (21,2).
Vedci potom vyrátali celkové zaťaženie pre každú rodinu v závislosti od toho, ako často jednotlivé produkty používala. Získané údaje potom porovnali s informáciami matiek, či ich deti ťažko dýchajú.
Problémy s dýchaním malo 6,2 percenta detí už od narodenia. Viac ako 70 percent detí nevykazovalo žiadne symptómy. Ďalších takmer 20 percent detí ťažko dýchalo po narodení, ale neskôr tieto problémy pominuli. Ťažkosti s dýchaním od veku 2,5 roka malo 3,5 percenta detí.
Táto súvislosť sa dala dokázať aj po zohľadnení iných faktorov ako sú fajčenie rodičov, vlhkosť v domácnosti či prípady astmy v rodine. "Nemôžeme povedať, že čistiace prostriedky zapríčiňujú ťažké dýchanie. Môžeme len konštatovať, že sme si všimli súvislosť," povedala vedúca štúdie Andrea Sherriffová.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 01:42