StoryEditor

Mzdy rástli prekvapujúco rýchlo

09.09.2005, 00:00
Priemerná mzda stúpla - a dosť rýchlo. Podľa štatistického úradu zarábali Slováci v prvých šiestich mesiacoch tohto roka reálne (po odpočítaní rastu cien) až o vyše šesť percent viac ako v rovnakom období vlani.
Priemerná mzda stúpla - a dosť rýchlo. Podľa štatistického úradu zarábali Slováci v prvých šiestich mesiacoch tohto roka reálne (po odpočítaní rastu cien) až o vyše šesť percent viac ako v rovnakom období vlani.
Produktivita práce zaostáva
Analytik Tatra banky Elizej Macho považuje nárast miezd v prvom polroku za prekvapujúci. "Firmy zvyšovali platy predovšetkým na základe minuloročnej inflácie namiesto očakávanej, ktorá je nižšia," vysvetlil Macho. Mzdy rástli rýchlejšie aj ako produktivita práce. Napriek tomu by nemali negatívne ovplyvniť infláciu, lebo v minulých rokoch bol tento vývoj opačný. "Súkromné firmy majú veľmi dobre prepočítanú svoju mzdovú politiku," dodal Macho. Problémy môžu nastať iba v tom prípade, pokiaľ by neúmerne vzrástla spotreba obyvateľstva, ktorá následne potiahne vyššie dopytovú infláciu. Tá je v súčasnosti ovplyvňovaná iba cenami dovezených komodít a administratívnymi zásahmi, ako napríklad energie.
Najviac si polepšili obchodníci
Zo všetkých hospodárskych odvetví si najviac polepšili zamestnanci veľkoobchodu, nehnuteľností, hotelov a reštaurácií, ktorým mzdy vzrástli o vyše 7,5 percenta. Ako povedal prezident Zväzu obchodu Pavol Konštiak, zvýšenie platov v tomto odvetví je spôsobené predovšetkým tvorbou nových kvalifikovaných pracovných miest a zlepšením hospodárskych výsledkov. "V priebehu roka sa postavili nové logistické centrá, ktoré si vyžadujú kvalifikovaných ľudí s vyššími platmi. Takisto sa zvýšili tržby obchodníkov, a tým, samozrejme, aj produktivita práce," dodal Konštiak.
Poľnohospodári na konci
Za druhý kvartál sa najmenej darilo pracovníkom poľnohospodárskeho sektora, ktorým sa dokonca reálne platy prepadli o 0,4 percenta. Šéf Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec za poklesom vidí predovšetkým nedostatok financií v tomto odvetví. "Agro dotácie z Európskej únie prídu až na konci roka a navyše za niekoľko mesiacov sa prepadli ceny v rastlinnej výrobe," povedal Oravec.
K Čechom sa priblížime za osem rokov
Priemerná mesačná mzda na Slovensku je v prepočte o takmer 8 400 korún nižšia ako u našich západných susedov. Ekonómovia odhadujú, že by sme sa mohli priblížiť k českým platom v strednodobom časovom horizonte. Podľa prognostika Slovenskej akadémie vied Pavla Kárásza v rokoch 2008 až 2013 by mohli Slováci zarábať približne 90 percent českých miezd. Ako povedal analytik finančnej skupiny PPF Pavel Kohou, konvergencia platov sa môže uberať dvomi smermi. V prvom prípade ide o rast nominálnych miezd, pri ktorom však nevyhnutne rastú ceny predovšetkým služieb a nehnuteľností. Alternatívou je posilňovanie kurzu slovenskej meny. Ako príklad uviedol Írsko, ktoré dlhé desaťročia zaostávalo za Veľkou Britániou. "Len čo však nabralo koncom 80. rokov rastový kurz, dobehnutie britskej hladiny bolo prekvapujúco rýchle," uzavrel.

Priemerná mesačná mzda v roku 2005
Kraj I. polrok (Sk) Index (%)
Bratislavský 22421 110,6
Trnavský 14998 110,4
Trenčianský 14093 108
Nitrianský 13367 107,4
Žilinský 14086 107,9
Banskobystrický 13511 108,7
Prešovský  12199 104,4
Košický 16028 110,9
Spolu 16381 109,1
Zdroj: Štatistický úrad SR
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 06:48