Pôvodné tabuľky s EČV niesli v podobe prvých dvoch písmen skratku okresu, v ktorom je konkrétne vozidlo registrované. Novo už táto skratka nebude na tabuľkách figurovať a formát bude náhodný v tvare AA-000AA.FOTO: HN/Radoslav Petrík
StoryEditor

Chcete pôvodné tabuľky s EČV? Mali by ste sa poponáhľať, čoskoro definitívne skončia

12.05.2023, 10:50
  • Už koncom mája by mohlo dôjsť k vyprázdneniu zásob pôvodných tabuliek s EČV a to najmä v Bratislave.
  • Následne už budú automaticky vydávané výhradne tabuľky s novým dizajnom a formátom. Dnes sú na požiadanie alebo v prípade úkonov realizovaných cez elektronický systém.
  • V kvíze si môžete zaspomínať na končiace skratky okresov a overiť si, že všetky dokonale poznáte.

Zmena, po ktorej už dlhú dobu hlasno volali mnohí odborníci a najmä motoristická verejnosť, sa napokon tento rok stala realitou. Z tabuliek s evidenčným číslom vozidla, totiž zmizla skratka okresu a novo registrované/prehlasované vozidlá sa už môžu pýšiť novými tabuľkami s pozmeneným dizajnom i kombináciou znakov.

Hoci platnosť samotnej novely zákona a zmien mala pôvodne začať už od 1. marca 2022, vzhľadom na nepripravenosť elektronických systémov štátu sa termín musel posunúť až na január tohto roka. Nejde pritom iba o zásadnú zmenu v oblasti vzhľadu tabuliek s evidenčným číslom vozidla (takzvané EČV, v minulosti ŠPZ), ale zároveň aj o vypustenie zbytočnej byrokracie, ušetrenie finančných prostriedkov motoristom či zjednodušenie predaja alebo kúpy vozidla.

Polícia predpokladá, že zásoby pôvodných tabuliek s evidenčným číslom pre osobné a nákladné vozidlá sa minú približne v polovici júna. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Ako dodala, vplyv má aj to, že mnohí využívajú možnosť ponechať si staré tabuľky. Pripomenúť si ich môžete aj v kvíze nižšie, kde je vašou úlohou priradiť k zobrazeným skratkám konkrétny okres.

"Nové tabuľky s evidenčnými číslami bez označenia okresu sa vydávajú zatiaľ iba pri využití elektronických služieb, respektíve pri osobnom podaní v prípade, ak o to občan vyslovene požiada," priblížila hovorkyňa. Tabuľky iba v novom formáte pravdepodobne najskôr začnú vydávať v Bratislave, zhruba koncom mája. Ak teda túžite po starom dizajne a formáte značiek so skratkou okresu, poponáhľajte sa.

Najväčšou viditeľnou zmenou je nový formát v podobe AA-000AA. Doterajší formát dve písmená, tri čísla a dve písmená teda zostane zachovaný, avšak vypustená bude doterajšia skratka okresu v podobe prvých dvoch písmen. Špecializovanú tabuľku s EČV budú tvoriť len postupné abecedné označenia s kombináciou trojčíslia, prípadne teda ich náhodná kombinácia.

Otázkou, ktorá môže mnohým napadnúť, sú špeciálne EČV. Ak si chcete vytvoriť vlastné tabuľky, táto možnosť aj naďalej existuje a záujemcom nový formát otvára dvere aj k rozsiahlejším personalizovaným označeniam, nakoľko majú k dispozícii aj prvú dvojicu písmen (čísla tu byť nemôžu).

image

Toto je najdrahšia tabuľka s EČV na svete. Má na sebe len jediné číslo, no trhá rekordy

Doterajšie evidenčné čísla s označením okresov však ostávajú v platnosti aj naďalej a meniť by sa to nemalo ani v blízkej budúcnosti. Siahať po nových tabuľkách teda v prípade vlastnenia starej verzie netreba. Zároveň je novinkou možnosť ponechania EČV pre predávajúceho pri zmene držby vozidla na inú osobu, takže si ju bude môcť predávajúci prideliť na svoje ďalšie novo zakúpené vozidlo (či už nové alebo jazdené).

Počas jedného roka od predaja preto môžete číslo preniesť zo starého auta na nové, ale na výber je aj možnosť predať vozidlo priamo s vašimi EČV a nový majiteľ už nebude musieť vybavovať nové tabuľky. Výsledkom by malo byť, že sa odľahčí systém, pominie komplikovaný proces a taktiež sa ušetria značky/výroba či správne poplatky. 

image

Po slovenských cestách už jazdia autá s novými EČV. Ako sa k nim môžete dostať?

„Poplatok za pridelenie evidenčného čísla a vydanie tabuľky s evidenčným číslom sa nevyberie, ak držiteľ vozidla požiadal o opätovné použitie ponechanej tabuľky s evidenčným číslom podľa osobitného predpisu na iné vozidlo,“ uvádza sa v novele. Samotné tabuľky bude možné použiť aj bez ohľadu na to, v ktorom okrese má majiteľ vozidla trvalý pobyt, takže sa budeme v okresoch stretávať s rozličnými značkami a zároveň odpadá povinnosť zmeny čísla pri zmene trvalého pobytu. 

Tým pádom nemusí bývalý majiteľ vozidla odhlasovať svoje predané auto na dopravnom inšpektoráte vo svojom okrese a nový majiteľ vo svojom, prevod bude možné vykonať spolu a to aj s vydaním nového veľkého technického preukazu (osvedčenia o evidencii vozidla – časť II) na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte. V prípade potreby sa doklady aj tabuľky zasielajú i kuriérom.

image

Slováci kritizujú nové EČV. Prepracovaný dizajn tabuliek má svoje dôvody, odkazujú autori

01 - Modified: 2023-04-17 12:38:03 - Feat.: 1 - Title: Toto je najdrahšia tabuľka s EČV na svete. Má na sebe len jediné číslo, no trhá rekordy 02 - Modified: 2023-03-30 12:05:00 - Feat.: 1 - Title: Jazdenka od lízingovky? Nové pravidlá kúpu uľahčia, pri prepise sú však stále nedostatky 03 - Modified: 2023-01-31 15:06:51 - Feat.: 1 - Title: Po slovenských cestách už jazdia autá s novými EČV. Ako sa k nim môžete dostať? 04 - Modified: 2023-01-27 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: EÚ chystá zmeny: Bežný vodičák na ťažšie vozidlá a skúšky z autoškoly na simulátore 05 - Modified: 2023-01-27 10:20:00 - Feat.: 1 - Title: Slováci kritizujú nové EČV. Prepracovaný dizajn tabuliek má svoje dôvody, odkazujú autori
01 - Modified: 2024-04-09 06:37:21 - Feat.: - Title: Z bratislavského mosta Lanfranconi skočil muž, zraneniam na mieste podľahol 02 - Modified: 2024-04-09 12:00:00 - Feat.: - Title: Kvíz: Táňa Pauhofová patrí k našim najlepším herečkám. Čo všetko o nej viete? Otestujte sa! 03 - Modified: 2024-04-08 13:54:25 - Feat.: - Title: Polícia obvinila troch mužov z falšovania výnimiek na parkovanie. Prípad môže súvisieť s kauzou okolo Separa a jeho priateľky 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 05 - Modified: 2024-04-08 12:02:34 - Feat.: - Title: Polícia začala v prípade tragickej nehody v Spišskom Podhradí trestné stíhanie
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
10. apríl 2024 06:43