StoryEditor

Francúzi ukážu svoj tromf. Na trh sa však nedostane

29.05.2012, 00:00
Autor:
stl, amistl, ami
Peugeot 301 má byť bestseller. Ukáže sa v Paríži, no v západnej Európe ho neplánujú ponúkať.

Peugeot veľmi dobre utajil prírastok a až teraz sa k nám dostali fotografie nového typu Peugeot 301. Netradičné označenie má na svedomí nová filozofia automobilky, ktorá bude jednotkou označovať autá pre globálny trh, respektíve široké masy.

Peugeoty s 1 v označení budú koncipované tak, aby spĺňali predstavy čo najširšieho spektra zákazníkov. Filozofia je založená najmä na pomere cena a hodnota vozidla. Pôjde teda o praktické auto s primeranou výbavou za rozumné peniaze.



Základom bude päťdverový sedan pripomínajúci 5-kový Peugeot, ale s klasickejším dizajnom. 301-ka dlhá 4 440 mm s rázvorom náprav 2 650 mm chce útočiť v teritóriu Dacie Logan či pripravovanej Škody Rapid, teda nižšej strednej triedy. Peugeot však dlhším rázvorom bude ponúkať údajne najviac miesta na zadných sedadlách.

Batožinový priestor má objem 506 litrov. Hovoríme o „budgetovom“ modeli s čo najlepšou cenovou dostupnosťou, a tak z hľadiska bezpečnosti neponúkne posádke viac než štyri airbagy. Vo výbave by však nemalo chýbať napríklad ESP.



V ponuke však budú tri motory. Benzínová 1.2-ka VTi 52 kW (71 k) s manuálnou alebo poloautomatickou prevodovkou, väčšia 1.6 VTi 85 kW (115 k) bude aj s automatom. Naproti tomu vznetová 1.6 HDi 68 kW (92 k) bude v ponuke iba s manuálnou prevodovkou. Peugeot 301 s motorom 1.2 l je druhým autom po 208, ktorý poháňa nový 3-valcový motor s nižšou spotrebou. Šesťnásťstovky sú radové štvorvalce.

Prvý raz si ho naživo budeme môcť pozrieť v Paríži, avšak iba počas novinárskych dní. Do predaja sa dostane 1. novembra 2012 v Turecku a potom v celom svojom širokom perimetri: stredná a východná Európa, Rusko, Ukrajina, Grécko, severná Afrika, Stredný východ, Afrika a krajiny Perzského zálivu a niektoré latinskoamerické trhy. V západnej Európe ho Peugeot ponúkať neplánuje.

Pripravené v spolupráci s:

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
21. september 2024 14:47