StoryEditor

Nový Unimog spája budúcnosť s históriou

01.08.2011, 00:00

Značka Unimog vyrába už viac než polstoročie špeciálne automobily, ktoré v celosvetovom meradle patria medzi elitu terénnych a pracovných vozidiel. Divízia Mercedes-Benz Special Trucks (MBS), pod ktorú spadajú rady vozidiel Unimog, Econic a Zetros, preto v rámci osláv 60 rokov Mercedes-Benz Unimog prezentovala pozoruhodnú dizajnovú štúdiu. Disponuje pôsobivým dynamickým dizajnom a zodpovedá budúcej reči tvarov úžitkových vozidiel značky Mercedes-Benz.
Avantgarda pre mladých
Dizajnová štúdia avantgardným spôsobom spája minulosť Unimogu s jeho budúcnosťou. "Snažili sme sa spojiť DNA Unimogu s jeho jedinečnými koncepčnými znakmi na sto percent," hovorí Bertrand Janssen z oddelenia dizajnu úžitkových vozidiel Daimler. Okrem toho nový Unimog poskytuje pomyselný priestor na interpretáciu technických inovácií -- univerzálnym motorovým zariadením budúcnosti. Koncepcia vozidla tak aj v súčasnosti dokazuje, že Unimog má aj po šesťdesiatich rokoch stále potenciál inovácie.
Pre koncepčnú štúdiu poslúžil podvozok s vysokou prejazdnosťou terénom. Bežný a známy jedinečný odlišovací znak Unimogu, vinuté pružiny, sú pri koncepte vozidla nalakované červenou farbou, zatiaľ čo kapotu motora nechal dizajnér Bertrand Janssen a jeho tím zažiariť typickými líniami značky Mercedes-Benz, blatníky sú natreté sviežou zelenou farbou. Pri výbere farebných odtieňov sa dizajnéri inšpirovali obojživelníkom žabou. Tá je rovnako ako Unimog vysoko mobilná tak vo vode, ako aj na súši. V tomto bode sa opäť raz ukazuje prepojenie minulosti a budúcnosti, pretože zelená je v podstate lakom prvých Unimogov a množstva nasledujúcich generácií.
Kolesá s unikátnym vzhľadom
Auto robia autom kolesá a platí to aj v prípade novej štúdie Unimog. Opticky silný dojem sprostredkúvajú hliníkové disky so vzhľadom päťcípej hviezdy. Koncepčne vozidlo zaujme okrem toho viacerými detailmi, akými sú napríklad portálové nápravy, spomenuté vinuté pružiny alebo koncepcia rámu. Dizajnová štúdia však nie je prototypom pre nový konštrukčný rad, dokazuje však, že Mercedes-Benz Unimog bude mať aj v budúcnosti inovačný charakter a vysokú úroveň flexibility vzhľadom na vyhotovenie a konštrukciu.
Unimog si za uplynulých šesťdesiat rokov vybudoval na celom svete dobré renomé, a to v početných samosprávach, ale aj v súkromných firmách. Je to spoľahlivý pracovný stroj v tirolských horách, funguje za extrémnych podmienok na ropných prieskumoch v čínskej púšti Taklamakan a aj u protinožcov. Dizajnová štúdia jubilejného roka 2011 a prvý Mercedes-Benz Unimog, ktorý zišiel z pásu v závode Gaggenau 3. júna 1951, majú spoločnú jednu očividnú analógiu. Obe vozidlá majú otvorenú karosériu, sú to pravé kabriolety.
Jozef Kavec

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
05. október 2024 04:28