04.04.2011, 00:00

Bezpečnostné pomocné systémy založené na radare, ako je systém výstrahy pred hroziacou kolíziou, budú spolu s asistentom brzdenia už aj súčasťou vozidiel nižších luxusných tried. Vďaka týmto zariadeniam sa vodič môže vyhnúť takmer polovici všetkých dopravných nehôd.

Systémy s označením Distronic plus a Bas plus z dielne Mercedes -- na rozdiel od systémov, ktoré sú v tejto triede dostupné na trhu -- pomáhajú minimalizovať škody nielen v meste, ale aj pri vysokých rýchlostiach napríklad na diaľnici. Nehody v dôsledku nájazdu zozadu majú v súčasnosti v Nemecku na svedomí približne 22 percent všetkých nehôd so zranenými alebo s mŕtvymi. V Spojených štátoch je ich dokonca 31 percent.

V tomto roku preto Mercedes-Benz zavádza systém výstrahy pred kolíziou podporovaný radarom spolu s adaptívnym asistentom brzdenia aj do áut kompaktnej triedy. Očakáva sa, že to bude mať výrazne pozitívny vplyv na nehodovosť: "Naším cieľom je ďalej znižovať počet vážnych nehôd v širokom rozsahu. Po podrobných analýzach dát z dopravných havárií vychádzame z faktu, že pomocou tejto techniky na báze radaru bude možné zabrániť asi 20 percentám všetkých nehôd v dôsledku nájazdu zozadu, v ďalších 25 percentách bude možné znížiť závažnosť nehôd," vysvetľuje Ulrich Mellinghoff, vedúci vývoja bezpečnostných systémov značky Mercedes-Benz. Experimentálne výsledky tento odhad podporujú: v testoch so 110 vodičmi v jazdnom simulátore klesla nehodovosť vďaka kombinácii výstrahy pred hroziacou kolíziou s adaptívnym asistentom brzdenia v troch typických situáciách dokonca zo 44 na jedenásť percent.

Systém na hroziace nebezpečenstvo vodiča upozorní zvukovým aj obrazovým signálom a presne vypočíta brzdnú silu, potrebnú v ideálnom prípade na zamedzenie zrážky. Nastavenie brzdného tlaku sa mení podľa meniacej sa situácie -- ak vozidlo idúce vpredu zrýchli, tlak sa zníži a brzdenie sa obmedzí na aktivitu vodiča, ak sa vzdialenosť od idúcich a zastavujúcich vozidiel zmenší, brzdný tlak sa ešte zvýši.
Jozef Kavec

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
05. október 2024 04:18