StoryEditor

Modelu SEAT Alhambra nechýba už ani pohon 4x4

27.02.2011, 23:00

Novinka kategórie veľkopriestorových MPV, SEAT Alhambra, sa stane ešte univerzálnejšou a dynamickejšou. Od začiatku leta bude k dispozícii aj s trvalým pohonom všetkých kolies, vďaka čomu dostane nový rozmer možností na využitie pre voľný čas, obchodné cesty či víkendové výlety. Verzia 4x4 má veľkú výhodu vo výbornej trakcii a je zárukou vyššej úrovne bezpečnosti a mobility najmä v zimných podmienkach. Systém taktiež predurčuje Alhambru na ťahanie ťažkých prívesov. Ďalšia generácia pohonu 4x4 je elektronicky kontrolovaná a nastavená na optimálnu jazdnú dynamiku.

Systém pohonu všetkých kolies rýchlo a plynule prispôsobuje rozdelenie krútiaceho momentu v súlade s jazdnou situáciou -- v extrémnych prípadoch sa 100 percent výkonu prenesie na zadnú nápravu. Ústredným prvkom je elektricky riadená a hydraulicky ovládaná viaclamelová spojka. Pre ďalšie zlepšenie už aj tak vynikajúceho rozloženia zaťaženia na nápravách je spojka namontovaná na konci hnacieho hriadeľa pred diferenciálom zadnej nápravy. Tá sa taktiež modifikovala, pričom je mimoriadne kompaktná a tvoria ju pevné komponenty.

Vo vnútri medzinápravovej spojky sa nachádza sada lamiel uložená v olejovom kúpeli. Lamely sa môžu plynule stláčať regulovaným hydraulickým tlakom. V prípade, že predné kolesá začnú preklzávať, zvýši elektricky poháňané čerpadlo s prstencovými piestami tlak oleja tak, aby mohla spojka prenášať značnú časť hnacej sily na zadné kolesá. Proces zopnutia spojky trvá vďaka výkonnému tlakovému akumulátoru len niekoľko milisekúnd.

SEAT Alhambra 4x4 je vybavená motorom 2.0 TDI CR 103 kW/140 k a 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Dosahuje najvyššiu rýchlosť 191 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km/h predstavuje 11,4 sekúnd. Motor TDI CR spotrebuje v priemere len 6.0 l/100 km a produkuje 158 g/km CO2. Tieto hodnoty dosahuje Alhambra najmä vďaka balíku Ecomotive s rekuperáciou kinetickej energie a systémom štart/stop. Je tiež vybavená technológiou, vďaka ktorej je Alhambra 4x4 jedným z najčistejších modelov s naftovým motorom.
Jozef Kavec

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
05. október 2024 04:24